Legea pensiilor. Ce schimbări poate aduce 2021

Legea pensiilor. Ce schimbări poate aduce 2021
FOTO: Pixabay.com

Un nou proiect de lege, depus la începutul acestui an de parlamentari PSD, dar şi alte amendamente aduse pe parcurs pregătesc schimbări importante în regimul pensiilor din România.

Astfel, sistemul de pensii din România va fi complet și va conține patru tipuri de pensie: pensia de stat (pilonul I), pensia privată obligatorie (pilonul II), pensia privată facultativă (pilonul III) și pensia ocupațională (pilonul IV).
Sistemul de plată a pensiei, care urmează să fie definit până cel târziu anul viitor, va lua în calcul toți cei patru piloni. Dintre toate celelalte categorii de pensii, pensia ocupațională se aseamănă cu pensia privată facultativă, deoarece este, de obicei, o compensație sau un bonus oferit de angajator angajaților.

Reducerea vârstei de pensionare pentru anumite categorii

Românii care lucrează în construcțiilenavale și care ar putea beneficia de o scădere a vârstei de pensionare. Mai exact, proiectul prevede ca stagiul complet de cotizare pentru această categorie să fie de 30 de ani, iar vârsta minimă de pensionare – de 53 de ani pentru femei şi 55 de ani pentru bărbaţi.

O altă categorie de angajaţi cares-ar putea bucurade o ieșire mai rapidă lapensieeste ceacare îi vizează pe muncitorii ce lucrează cu explozibili sau cu muniţie: ei ar putea să iasă lapensiemai devreme, potrivit unuiproiect de Ordonanță de urgență.

Eliminarea termenului de prescripţie la calcularea pensiilor

Recent, Camera Deputaților a votat proiectul de lege 31/2020, care cuprinde un amendament special solicitat de ministrul Muncii, Violeta Alexandru.Drept urmare a actului normativ adoptat în prezent, aleșii vor ca pe viitor cetățenii să nu mai aibă de suferit de pe seama calculării greșite a veniturilor. În cazul în care, din cauza unei erori materiale intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către organul administrativ competent.

Pensii speciale pentru meşteşugari

Parlamentul a dat în luna iunieo lege prin care primarii vor putea da un salariu pentru ”meșteșugari” timp de 5 ani.

Este vorba despre o rentă viageră, care este ca un fel de pensie specială, ce se acordă meșteșugarilor prin bugetele unităților administrativ teritoriale.Renta nu poate fi mai mică decât salariul minim net pe țară, este personală, netransmisibilă și încetează la data decesului.Ea poate fi cumulată cu orice venituri obținute de meșteșugar.

Impozitarea pensiilor speciale

Plenul Camerei Deputaţilor a dat luna trecută vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă.

„Pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”.

Proiectul, adoptat de Senat în 2019, a fost susţinut în plen de toate grupurile parlamentare şi introduce noţiunea de „taxă pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă”.

Funcţionarii corupţi rămân fără pensii de serviciu

Camera Deputatilor a adoptat şiproiectul de lege care prevede ca nu vor beneficia de pensie de serviciu militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, membrii Corpului diplomatic si consular, judecatorii Curtii Constitutionale, personalul aeronautic civil navigant, membrii Curtii de Conturi, condamnati pentru infractiuni de coruptie.

Majorarea pensiilor, încă în dezbatere

Potrivit Legii pensiilor aflată în vigoare, pensiile ar trebui să crească cu 40% de la 1 septembrie 2020. În lipsă de fonduri, executivul are în discuţie, ca variante de lucru, doar majorarea cu 15% a punctului de pensie, de la 1 septembrie 2020.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:49 - Premieră istorică la alegerile prezidențiale. PSD s-ar putea să nu aibă candidat în turul doi
09:37 - Cum vede presa internațională situația alegerilor prezidențiale din România, după ce Călin Georgescu a intrat în turul doi. „Candidatul pro-rus se impune în scrutinul prezidențial din România Europa”
09:35 - USR spune că Lasconi e în turul 2 și îi cere lui Ciolacu să-și recunoască înfrângerea (VIDEO)
09:24 - Peste 340 de sesizări de fraudă au fost semnalate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Amenzile au ajuns la aproape 100.000 de lei
09:11 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după centralizarea voturilor din 99,91% din secţii: Călin Georgescu și Elena Lasconi, în turul 2. Candidata USR l-a depășit pe Ciolacu (PSD)
09:02 - Votarea în diaspora pentru primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat. Românii din diaspora l-au ales pe Călin Georgescu
08:58 - Ce vor face marii învinși de la alegerile prezidențiale? Ciucă este așteptat să își dea demisia de la șefia PNL, iar Geoană a anunțat că se retrage din politică
08:50 - „Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online, după ce Călin Georgescu a produs surpriza prezidențialelor. „S-au documentat după ce au votat, ca să știe ce-au făcut”
08:43 - Tinerii au ieșit la vot. S-au format cozi la care au stat câteva ore
08:25 - Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor. Este ultranaționalist și contra NATO