La solicitarea USR, premierul Ciolacu vine în Parlament să spună ce economii a făcut la bugetul de stat

La solicitarea USR, premierul Ciolacu vine în Parlament să spună ce economii a făcut la bugetul de stat
Deputatul Ionuț Moșteanu. Foto: usr.ro

Premierul PSD Marcel Ciolacu trebuie să vină în Parlament pe 7 octombrie să explice tuturor românilor ce economii a făcut prin mult-invocata reformă a aparatului bugetar și de ce România va avea un deficit bugetar record la finalul anului 2024. Solicitarea USR în acest sens a fost aprobată de Comitetul liderilor din Camera Deputaților.

„Solicitarea depusă de USR săptămâna trecută a fost aprobată astăzi, sper să nu fie doar un joc de glezne al PSD și PNL și premierul Marcel Ciolacu să vină într-adevăr în Parlament pentru că are de dat niște explicații. Ne-am săturat să-l tot vedem la televizor pozând în «salvatorul» care rezolvă tot felul de crize pe care, de fapt, el și miniștrii incompetenți din jurul lui le-au creat de la preluarea guvernării. Ne-am săturat să tot auzim povești despre cum reformează el aparatul bugetar, în timp ce cifrele spun cu totul altceva și avem instituții care nu mai au bani de salarii. Și românii s-au săturat de minciunile PSD. USR este singura forță politică ce se opune PSD, iar românii sunt aliații noștri”, declară Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR.

Atât pe parcursul anului 2023, cât și în discursul susținut în Parlament pe 26 septembrie 2023, cu ocazia angajării răspunderii Guvernului PSD-PNL, Marcel Ciolacu promitea că va implementa „cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluție”, că va comasa și descentraliza instituții, va desființa „mii de posturi de șefi cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare” și va reduce „cu cel puțin 15%” cheltuielile de funcționare, cu materiale și servicii ale statului.

La aproape un an de la angajamentele luate în Parlament de premierul PSD, realitatea arată așa:
– avem 34.000 de angajați la stat în plus față de momentul septembrie 2023, fără să se fi rezolvat crizele de personal din domenii esențiale precum Sănătate și Educație;
– deficitul bugetar a urcat la 71 de miliarde de lei după primele șapte luni din 2024, iar prognozele spun că vom ajunge la 8% din PIB la finalul anului;
– cheltuieli de personal au crescut cu 23,9% față de primele șapte luni din 2023;
– cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut și ele cu 25,7% față de aceeași perioadă din 2023.

În acest context, premierul PSD Marcel Ciolacu are obligația să vină în Parlament și să explice tuturor românilor, cu date concrete, ce a făcut pentru a reforma aparatul bugetar, ce economii a obținut prin măsurile adoptate și care este impactul asupra bugetului de stat.

Stoparea risipei bugetare este principala prioritate a USR și pentru sesiunea parlamentară care a început. Vom lupta pentru plafonarea veniturilor angajaților la stat la nivelul salariului președintelui, dar și pentru desființarea ministerelor și instituțiilor inutile, fie că vorbim de Ministerul Familiei, fie de Institutul Român pentru Drepturile Omului, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Institutul Revoluției Române și Academia Oamenilor de Știință.

Material susținut de USR

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:43 - Elena Lasconi: Îl apreciez pe Nicușor Dan și-i mulțumesc foarte mult / Nu uit atacurile mizerabile ale PNL la adresa lui. Și el tot a reușit să fie aplaudat la Congresul PNL și să ridice sala în picioare (VIDEO)
21:31 - Capitala Franței este cuprinsă de flăcări. Un incendiu a izbucnit pe acoperișul unei clădiri din arondismentul 13. Care este cauza focului
21:28 - Elena Lasconi: Eu nu o să dau niciodată mâna cu PSD sau cu partidele pro-ruse. Viziunea mea e că vom avea un guvern de dreapta, USR-PNL-UDMR, la anul. Altfel, va fi rău pentru România (VIDEO)
21:16 - Lasconi (USR): Speram la o alianță preelectorală cu un PNL poate condus de Ilie Bolojan / Fac apel la electoratul liberal să voteze util. Ciucă nu poate garanta că vom avea o guvernare de dreapta din 2025, dar eu pot să fac asta (VIDEO)
21:08 - Raed Arafat a oferit ultimele detalii despre situația din județul Galați: „Avem mobilizați peste 1.000 de pompieri cu mijloace de intervenție” /”Sunt alocate 250 de containere, dar dacă este nevoie de completare, se va face acest lucru” (VIDEO_
21:05 - Statul român va achiziționa 37 de trenuri noi. Pe ce rute vor circula
21:00 - Bărbat de 71 de ani, cercetat după ce ar fi oferit droguri unei fete de 15 ani, în schimbul unor favoruri sexuale. El e acum în arest la domiciliu
20:34 - Roxana Mînzatu, despre numirea sa ca vicepreședinte al CE: „E un moment de mândrie pentru țara noastră, pentru că e portofoliul României” / Ce presupune funcția sa de comisar și cum răspunde criticilor (VIDEO)
20:30 - Cine ar putea să fie piromanul de la Palatul Parlamentului? Se spune că ar fi un muncitor la o fabrică
20:26 - Marius Humelnicu (PSD), după atacul cu benzină care a avut loc la Parlament: Nu există, din punctul meu de vedere, să nu-l găsim pe acest om (VIDEO)