Preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent vineri la evenimentul ”Topului Național al Firmelor Private din România”, unde a afirmat că „lipsa de competenţe, deciziile proaste şi managementul public haotic, marca PSD, au bulversat întreaga societate”, subliniind că noul guvern trebuie să găsească soluţii.
Șeful statului a arătat că este timpul “să regândim relația autorităților publice cu mediul de afaceri”.
„Grija noastră trebuie să se îndrepte acum spre măsurile necesare pentru a avea un cadru instituțional stabil, simplu și echitabil, fără decizii arbitrare, piedici injuste sau exces de birocrație, așa cum, din păcate, am văzut în guvernările din ultimii ani. (…)
Mă bucur că s-a terminat şi ultimul capitol din cartea neagră a guvernării PSD, care ştiu că a fost un adevărat test de anduranţă pentru dumneavoastră. Lipsa de competenţe, deciziile proaste şi managementul public haotic, marca PSD, au bulversat întreaga societate. Ne aflăm acum în situaţia în care noul guvern trebuie să găsească soluţii pentru a face România bine. (…) Oamenii de afaceri încep să devină optimişti faţă de perspectivele economiei noastre”, a declarat şeful statului, prezent vineri la evenimentul „Topul naţional al firmelor private din România”, a declarat Klaus Iohannis.
La eveniment a participat şi premierul Ludovic Orban.
Redăm mai jos, integral, alocuțiunea susținută de președintele Klaus Iohannis:
“Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră la acest eveniment! Felicit Consiliul pentru întreaga activitate și deplina implicare în consolidarea mediului antreprenorial românesc.
Îi felicit, totodată, pe câștigătorii premiilor acestei ediții a „Topului Firmelor Private”, dar și pe ceilalți oameni de afaceri participanți. Sunteți parte a României active și implicate pe care o reprezentați cu succes!
Evenimentul de astăzi înseamnă mai mult decât aprecierea meritelor antreprenorilor și promovarea celor mai performante IMM-uri din România.
Este recunoașterea faptului că economia țării noastre are resurse de creștere, că lăsăm generațiilor viitoare și soluții, și modele de urmat, nu doar datorii multiplicate și incertitudini.
Mă bucur că s-a terminat și ultimul capitol din cartea neagră a guvernării PSD, care știu că a fost un adevărat test de anduranță pentru dumneavoastră. Lipsa de competențe, deciziile proaste și managementul public haotic, marca PSD, au bulversat întreaga societate.
Ne aflăm acum în situația în care noul Guvern trebuie să găsească soluții pentru a face România bine.
I-am întâlnit aseară pe colegii dumneavoastră de la Camera de Comerț. În ciuda unui an dificil, marcat de o guvernare haotică, am constatat că la nivelul întreprinzătorilor revine, treptat, speranța.
Oamenii de afaceri încep să devină optimiști față de perspectivele economiei noastre.
Cu mulți dintre dumneavoastră m-am văzut în primăvară, în cadrul Forumului European pentru Antreprenoriat.
Ați semnat atunci Declarația de la București privind antreprenoriatul, document menit să susțină România antreprenorială și competitivitatea economică a Uniunii Europene. Cu acea ocazie am discutat despre faptul că România trebuie să acționeze responsabil și consecvent, în favoarea unei economii bazate pe cunoaștere și tehnologie.
Ați făcut deja pași importanți în această direcție, lansând luna trecută proiectul România TechNation, pe care am dorit să-l susțin simbolic prin acordarea Înaltului Patronaj.
Am convingerea că acest proiect ne ancorează mai bine în secolul XXI prin tehnologie digitală, inovare și spirit antreprenorial.
Doamnelor și domnilor,
Este timpul să regândim relația autorităților publice cu mediul de afaceri. Grija noastră trebuie să se îndrepte acum spre măsurile necesare pentru a avea un cadru instituțional stabil, simplu și echitabil, fără decizii arbitrare, piedici injuste sau exces de birocrație, așa cum, din păcate, am văzut în guvernările din ultimii ani.
În România există peste 615.000 de IMM-uri care angajează mai mult de jumătate din forța de muncă. Așadar, susținerea acestui segment este o prioritate asupra căreia autoritățile publice trebuie să își concentreze mai bine atenția.
Suntem încă departe de celelalte state membre ale Uniunii Europene și mult sub potențialul de dezvoltare. La nivel european, România se situează pe ultimul loc, cu numai 2,2 IMM-uri la suta de locuitori, adică mai puțin de jumătatea mediei Uniunii Europene.
Am convingerea că antreprenoriatul depinde nemijlocit de calitatea guvernării, și aici am motive de optimism acum. În acest sens, digitalizarea administrației și centrarea sa în jurul contribuabilului trebuie să demareze de îndată. Este momentul să renunțăm odată pentru totdeauna la practica „statului la coadă pentru orice”.
O guvernare responsabilă presupune dialogul cu mediul de afaceri, implicarea reală și mai aplicată a acestuia în elaborarea politicilor publice din domeniul economic. Promovând transparența și consultările cu mediul de afaceri, îmbunătățim semnificativ calitatea guvernării.
Este evident că economia românească are nevoie de investiții și de investitori. Până acum, din bugetul alocat de Uniunea Europeană prin actualul cadru financiar 2014-2020, țara noastră a primit aproape 10 miliarde de euro, adică ceva peste 30%. Este puțin, în comparație cu potențialul economiei, dar și în comparație cu nevoile populației.
Mă aștept ca premierul și noii miniștri să ia măsurile necesare pentru ca în România să vină noi investitori și să creștem semnificativ rata de absorbție a fondurilor europene. Totodată, am încredere că dumneavoastră, reprezentanții IMM-urilor, puteți genera proiecte viabile pentru a utiliza eficient aceste fonduri.
Stimați invitați,
Întreprinzătorii de succes sunt actori implicați, conectați la nevoile societății și hotărâți să reușească. Mă bucură faptul că și în România se dezvoltă comunități de interese publice și private, oameni profesioniști, antreprenori de succes care investesc nu doar în producția de bunuri și servicii, ci și în domeniul social, în bunăstarea comunităților în care activează.
Proiectele de antreprenoriat social reprezintă inițiativele și angajamentul oamenilor cărora le pasă de ceilalți, ca răspuns la promisiunile deșarte și la inerția politicienilor social-democrați, cărora, în realitate, nu le pasă de nevoile societății.
Când autoritățile eșuează, oamenii buni se mobilizează.
Apreciez în mod deosebit faptul că preocupările Consiliului se îndreaptă și spre acest segment social. România are de câștigat din proiectele dumneavoastră orientate către revigorarea comunității prin investiții în sănătate, educație, sport sau protecția mediului, domenii în care este nevoie acută de implicare.
Mă bucură inițiativa dumneavoastră de a acorda premiile „Antreprenor pentru România” unor oameni care, prin faptele lor, au eliberat România de resemnare.
Ei ne-au arătat că, oricât ar fi de mare nepăsarea sau incompetența celor puși să acționeze în interes public, oamenii buni răzbesc.
Vocea lor, faptele lor, dar mai ales speranța pe care au trezit-o în sufletele românilor ne-au arătat tuturor că România are resurse de implicare și mulți campioni ai binelui. Vă felicit din toată inima!
Vă mulțumesc și vă doresc tuturor mult succes în tot ceea ce întreprindeți!
Iar celor care astăzi se sărbătoresc le doresc ‘La mulți ani!’”.