Nu este posibil să plafonezi prețul la carburanți direct și nici să subvenționezi o parte semnificativă, dar este corect să facă Guvernul atât cât se poate, a declarat președintele Klaus Iohannis, joi, întrebat de reporterii prezenți la Bruxelles despre mecanismul de compensare pe care l-a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
Întrebat cum comentează anunțul lui Nicolae Ciucă și de ce consideră că o astfel de măsură ar fi preferabilă reducerii accizelor, șeful statului român a explicat: „Reducerea accizelor este doar, așa, aparent la îndemâna Guvernului. În realitate, nu este din cauza legislației europene. La accize e ușor de umblat dacă vrei să le crești. Dacă vrei să le scazi, nu se prea poate sub un anumit nivel, deci discuția aici se oprește foarte repede și rămâne una doar de teorie matematică, ca să zic așa. Celelalte instrumente la dispoziția Guvernului sunt, sigur, cele naționale, să umble la TVA, la sprijin bugetar, la alte mecanisme”.
„În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul pe bună dreptate a analizat chestiunea și a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate – și am discutat ieri cu premierul despre această chestiune, mi-a explicat cum vede mecanismul – este corect să facă. Până la urmă, și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă”, a continuat Klaus Iohannis.
Președintele spune că a fost asigurat de premier că suma necesară mecanismului poate fi suportată din punct de vedere bugetar.
„Cred că la cei care, de exemplu, pentru transport de mărfuri consumă cantități de carburant se simte la sfârșitul lunii, și la unii se simte chiar semnificativ, deci aici stăm acum. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul național, poate fi suportată din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanțelor”, a mai precizat Președintele României.