Jumătate dintre români riscă să plătească un preț la energie mai mare cu 120%

Jumătate dintre români riscă să plătească un preț la energie mai mare cu 120%
Foto: Pixabay

Prețul energiei electrice ar putea crește cu până la 120% după 1 aprilie 2025, când expiră plafonarea prețurilor, dacă nu se iau măsuri suplimentare.

Potrivit Asociației Energia Inteligentă (AEI), jumătate din populația României ar putea plăti prețuri aproape duble, în timp ce aproximativ 40% dintre consumatori ar putea achita facturi cu 75% mai mari.

În prezent, consumatorii casnici plătesc tarife diferite, în funcție de consum și de alegerea furnizorului, cu prețuri care variază de la 0,67 lei/kWh la 1,28 lei/kWh cu TVA inclus.

Prețurile ar urma să rămână nemodificate până la 31 martie 2025, când expiră schema de plafonare.

După această dată, ofertele actuale de pe platforma ANRE sugerează prețuri cuprinse între 1,30 și 1,43 lei/kWh, adică o creștere de 100-120% față de perioada de dinaintea plafonării.
Consumatorii cu un consum lunar de peste 255 kWh ar putea plăti cu 1,5 – 11% mai mult, iar cei cu consum între 100 și 255 kWh ar putea suporta majorări de 62 – 78%.

Pentru consumatorii cu un consum mai mic de 100 kWh/lună, majorările vor fi de 90 – 110%. Aproximativ 5 milioane de gospodării se încadrează în această categorie de consum scăzut.

AEI avertizează că prețurile ar putea scădea doar prin creșterea concurenței pe piață, reducerea fiscalității sau a costurilor de producție, și subliniază că instituțiile responsabile, precum ANRE, Consiliul Concurenței și ANPC, trebuie să ia măsuri pentru a evita aceste majorări masive de prețuri.

Răspunsul Ministerului Energiei

Ministerul Energiei recunoaște că după 1 aprilie 2025, odată cu expirarea plafonării, prețurile la energie electrică ar putea crește, în special pentru consumatorii casnici din primele două tranșe de consum, care în prezent plătesc maximum 0,68 lei/kWh sau 0,80 lei/kWh.

În funcție de evoluția pieței, prețurile pentru agenții economici și consumatorii cu un consum mai mare de 260 kWh/lună ar putea rămâne aproape de nivelurile actuale.

Ministerul a constituit un grup de lucru interinstituțional pentru a analiza măsuri de sprijin post-plafonare, în special pentru consumatorii vulnerabili, în conformitate cu reglementările europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`