Jocurile Olimpice vor scoate economia din recesiune, speră Banca Angliei
Banca Angliei speră că economia țării va primi un atât de necesar impuls pozitiv, ca urmare a găzdurii Jocurilor Olimpice, datorită turiștilor și investițiilor publice, care ar putea scoate economia din recesiune.
Potrivit estimărilor instituției financiare, Jocurile Olimpice ar trebui să aducă un aport de 0,2% la Produsul Intern Brut, în al treilea trimestru al anului. Britanicii speră că Olimpiada va duce la o creștere a cererii interne între lunile iulie și septembrie, care ar putea scuti Marea Britanie de un al patrulea trimestru consecutiv de creștere negativă și opri recesiunea, relatează The Guardian.
Lucrările de construcție s-au încheiat, prin urmare cheltuielile asociate Jocurilor Olimpice s-au produs deja, spune Banca Centrală, însă este posibil să apară chelștuieli neprevăzute la începutul și pe parcursul JO care iau startul pe 27 iulie.
”Comitetul londonez de organizare a Jocurilor Olimpice (Locog) estimează că va cheltui în total 2 miliarde lire sterline, echivalentul a 0,5 % din PIB-ul trimestrial. În luna martie Locog a cheltuit 500 milioane lire sterline”, se arată în analiza efectuată de Banca Angliei.
Economiștii avertizează însă deja că orice beneficiu adus economiei de influxul de iubitori ai sporturilor sau al britanicilor care vor cumpăra bere și suveniruri, va avea o viață scurtă.
Potrivit analizei, în cazul celorlalte țări care au organizat Jocurilor Olimpice în ultimii 50 de ani, impactul economic a fost minim. O analiză a Citigroup arată că o creștere a PIB-ului în cele șase luni de dinaintea fiecărei Olimpiade a fost urmată de o scădere în următoarele șase luni.
”În termeni de impact macroeconomic identificabil cred că este greu să găsim exemple bune în cifrele PIB-urilor. Ca evenimente economice nu reprezintă mare lucru. Economia înseamnă mai mult lucruri obișnuite precum producția de oțel și de mașini și lucrul în birouri – iar acum avem Olimpiada care ne va capta atenția de la toate aceste lulcruri plictisitoare care aduc bani”, a declarat profesorul Stefan Szymanski, expert în economia sportului din cadrul Universității Michigan.