Jeffrey Franks: Salariile și pensiile ar putea crește cu 3-4% în a doua parte a anului viitor

Publicat: 13 11. 2011, 18:23
Foto: B1 TV

Salariile ar putea creşte anul viitor cu circa 4 procente, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, în cadrul unei emisiuni televizate. Acesta susţine că nu a discutat cu autorităţile române un termen pentru eventualele creşteri a salariilor şi a pensiilor.

Proiectul de buget pregătit de Guvern prevede îngheţarea pensiilor pe întreaga perioadă a anului viitor, fără indicii de majorare a acestora şi a salariilor în al doilea semestru.

Pensiile şi salariile vor rămâne la nivelul actual în prima jumătate a anului viitor. Ar putea creşte însă în a doua parte a lui 2012, cu 3-4%, dacă economia ţării noastre va putea suporta acest lucru.

Cred că discutăm despre o mărire modestă, eventual în acord cu inflaţia. Trebuie să vezi ce spaţiu de manevră există, dar este clar că nu intră în discuţie o mărire importantă. Le-am spus guvernanţilor că ar fi prudent să respecte prevederile legii responsabilităţii fiscale, conform căreia nu pot creşte salariile şi pensiile cu şase luni înainte de alegeri”, a declarat Franks.

În acelaşi timp, Jeffrey Franks, spune că a observat o uşoară îmbunătăţire a economiei României.

Mergând pe străzile Bucureştiului şi făcând comparaţia cu un an, doi în urmă, observ o ameliorare a activităţii economice. În loc să văd magazine care se închid, văd magazine care se deschid. Cred că există sentimentul că am trecut hopul”, a mai spus el.

Cât despre evoluţia economiei româneşti în 2012, Franks susţine că estimarea de creştere de 2% s-ar putea să nu fie atinsă dacă se va agrava criza europeană.

În ceea ce privește aderarea României la euro în 2015, Franks susține că este posibilă, dar este o ţintă foarte ambiţioasă. În schimb, el atenţionează că ţara noastră trebuie să facă acest pas numai dacă este pregătită, întrucât are în faţă exemplele altor ţări care acum întâmpină probleme întrucât nu erau pregătite de aderare.

Cu toate acestea, România nu trebuie să renunţe la această ţintă, spune Franks. Menţinerea acestei ţinte este bună pentru păstrarea presiunii asupra aplicării reformelor necesare, a adăugat şeful misiunii FMI în România.