Italia stabilește un plan de reducere a consumului de gaze cu 7% până în martie
Italia vizează o reducere a consumului de gaze naturale până la sfârșitul sezonului de iarnă prin creșterea utilizării cărbunelui, reducerea încălzirii în toată țara și eforturi pentru schimbarea obiceiurilor cetățenilor, potrivit unui document distribuit de ministerul pentru tranziție ecologică, anunță Reuters.
Italia ar trebui să plătească dublu importurile de energie față de 2021
În contextul în care țara se confruntă cu perspectiva de a plăti de două ori mai mult pentru importurile de energie decât în urmă cu un an, premierul demisionar Mario Draghi a prezentat un nou plan de economii.
În cadrul inițiativei, Italia va avea ca obiectiv reducerea consumului de gaze cu 8,2 miliarde de metri cubi până în martie, pentru a îndeplini un obiectiv al Uniunii Europene de reducere cu 15%.
Țara a estimat un consum de 54,8 miliarde de metri cubi între începutul lunii august a acestui an și sfârșitul lunii martie 2023.
Cu toate acestea, reducerea efectivă va fi mai puțin pronunțată, totalizând aproximativ 3,6 miliarde de metri cubi, adică 7% din consum, deoarece Italia a obținut o scutire de la Bruxelles pe baza capacității sale de stocare a gazelor.
Consumatorii și întreprinderile din întreaga Europă se întrec pentru a evita o catastrofă energetică în această iarnă, în condițiile în care Rusia comprimă livrările de gaze, iar inflația continuă să crească.
Italia ar putea cheltui până la 100 de miliarde de euro (99,3 miliarde de dolari) pe importurile de energie în acest an, mai mult decât dublu față de anul trecut, a declarat ministrul de finanțe Daniele Franco.
Măsurile de economisire a energiei din Italia sunt adoptate în tandem cu acțiunile de diversificare a aprovizionării cu energie din Rusia. Gigantul petrolier Eni SpA, controlat de stat, plănuiește să crească fluxurile de gaze și importurile de gaze naturale lichefiate din surse alternative, inclusiv din țările africane, pentru a înlocui livrările rusești.
Noul plan italian prevede următoarele:
Programul tradițional de încălzire pe timp de iarnă să fie scurtat cu două săptămâni.
Temperaturile din interior să fie plafonate la 19 grade Celsius (66,2 grade Fahrenheit), iar orele de încălzire să fie reduse.
Creșterea producției de energie electrică din surse alternative, inclusiv din cărbune.
Reducerea încălzirii pe timp de iarnă în locuințe și birouri.