Reducerea programului de lucru la patru zile pe săptămână în Islanda au fost un „succes copleșitor” și au condus la trecerea multor lucrători la ore mai scurte, au spus cercetătorii.
Programele în care lucrătorilor li s-a plătit aceeași sumă pentru ore mai scurte, au avut loc între 2015 și 2019.
Productivitatea a rămas aceeași sau s-a îmbunătățit pentru majoritatea locurilor de muncă, au spus cercetătorii, citați de bbc.
O serie de alte studii sunt acum desfășurate în întreaga lume, inclusiv în Spania și de către Unilever în Noua Zeelandă.
În Islanda, programele și testele organizate de Consiliul municipal Reykjavík și guvernul național au inclus în cele din urmă peste 2.500 de lucrători, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din populația activă a Islandei.
Mulți dintre aceștia s-au mutat de la un program săptămânal de lucru de la 40 de ore la 35 sau 36 de ore, au spus cercetătorii din grupul de reflecție Autonomy din Marea Britanie și Asociația pentru Democrație Durabilă (Alda) din Islanda.
Rezultatele au făcut sindicatele să renegocieze contractele de muncă iar acum 86% din toți angajații din Islanda au trecut la ore de muncă mai scurte sau vor obține dreptul de a face asta, potrivit cercetătorilor.
Angajații au raportat că se simt mai puțin stresați și în pericol mai redus de burnout, afirmând de asemenea că balanța dintre viața profesională și cea personală li s-a îmbunătățit.
Aceștia au relatat de asemenea că au avut mai mult timp de petrecut cu familiile, să se ocupe de hobby-uri și treburi în gospodărie.
„Acest studiu arată că cel mai mare test privind o săptămână de muncă mai scurtă în sectorul public a fost un succes răsunător din toate punctele de vedere”, afirmă Will Stronge, director de cercetări la Autonomy.