Legea dării în plată trebuie să-i protejeze pe cei cu credite de locuinţe şi nu alte persoane, este de părere guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit B1 TV. Parlamentul trebuie să aibă în vedere, la reexaminarea legii dării în plată, recomandările primite, inclusiv cele venite din partea Băncii Centrale Europene, a mai spus Isărescu. Românii cu credite în franci elveţieni mai au de aşteptat până să vadă pusă în aplicarea Legea dării în plată, care i-ar elibera de datorii la bancă, după ce părăsesc locuinţa. Preşedintele Klaus Iohannis nu e de acord cu forma adoptată de Parlament, aşa că a decis să întoarcă legea, pe motiv că ar trebui să fie mai clară.
”Parlamentul hotărăşte legile. Aşteptăm să aibă în vedere aceste recomandări, ca şi recomandările Băncii Centrale Europene şi să iasă o lege mai bună. O lege care să pună în concordanţă scopul declarat al legii – protejarea celor care au credite pentru locuinţe, nu a altora – cu textul legii”.
Acesta a fost răspunsul guvernatorului BNR Mugur Isărescu atunci când a fost întrebat ce aşteptări are de la legislativ în urma retrimiterii legii dării în plată de către şeful statului.
Klaus Iohannis a hotărât să retrimită luna trecută Parlamentului, spre reexaminare, Legea dării în plată. Iohannis a punctat atunci că, deşi proiectul este binevenit, forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei care au credite imobiliare, riscă să creeze noi dificultăți, mergând chiar până la imposibilitatea aplicării legii.
Odată ce ai părăsit locuinţa, ești exonerat de orice alte obligații. Această eliberare de datorii este principiul legii „dării în plată”, contestată puternic de bănci. De altfel, Banca Centrală Europeană a transmis, la solicitarea BNR, o opinie privind legea dării în plată, în care a avertizat că aceasta compromite siguranţa juridică, poate naşte probleme privind disciplina la plată, dar poate afecta şi stabilitatea sistemului bancar.