Aprecierea nominală a leului, cu 10% faţă de dolar, a temperat tendinţa importatorilor de a mări preţurile, precum şi şocuri mai mari, în special pe piaţa combustibililor, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Agenţii economici includeau în preţurile de import o marjă care făcea ca în special preţurile de import să aibă o tendinţă de creştere. Această apreciere a oprit un astfel de comportament. Aprecierea nominală a leului faţă de dolar a fost substanţială, de peste 10% şi a atenuat şocuri mai mari, în special pe piaţa combustibililor”, a spus Mugur Isărescu, în prezentarea raporturul trimestrial asupra inflaţiei.
În sensul temperării presiunilor inflaţioniste, în perioada anlizată, a acţionat persistenţa deficitului de cerere. Şeful Băncii Centrale a spus că se anticipiează o atenuare treptată a influenţei dezinflaţioniste a acestui factor, şi se va instala creşterea economică.
Mugur Isărescu susţine că aprecierea leului a reprezentat o tendinţă a pieţei, şi nu a fost un scop urmărit de BNR.
„După cum arată graficul, în cazul leului nu avem altceva decât ce s-a întâmplat în regiune (…) Este adevărat că ne-a ajutat, că a oprit acele anticipaţii că se va deprecia moneda, că se va duce nu ştiu în ce nivel, iar preţurile de import, dacă nu au scăzut, cel puţin şi-au temperat din potenţialul de creştere”, a continuat Isărescu.