Cei din BNR și-au dat bonusuri de performanță chiar și în timpul crizei economice, când Isărescu susținea sus și tare tăierea salariilor și pensiilor românilor, este acuzația dură pe care a lansat-o analistul economic Lucian Isar, într-o intervenție telefonică pentru B1 TV.Acesta a mai acuzat că Banca Națională s-a folosit de cele trei monopoluri pe care le are pentru a-și da bonusuri de performanță.
”Problema nu e nivelul salarial, ci faptul că un angajat al statului s-a ascuns în spatele unei instituției, a mințit în declarațiile publice și a încercat să forțeze și altă instituție, ANI, să-i ascundă veniturile.
În continuare, o serie de venituri sunt ascunse. Pentru 2014 nu știm și vom avea o surpriză fenomenală când vom afla veniturile, pentru că au fost mai mari decât în 2014. Nu știm pe 2008, 2009 și 2010, când susținea sus și tare tăierea salariilor și pensiilor românilor.Când vor fi publice aceste venituri, vom afla că și-au luat bonus în criză. Aici e actul major de sfidare a economiei reale. Nicio bancă centrală europeană nu are bonus în criză.
BNR s-a plâns în cei 19 ani în care au fost pe minus că au pierdere pentru că luptă cu inflația și că această pierdere este un cost al înregii societăți ca ei să reducă inflația. Nimeni nu și-a pus problema că atunci când se luptau cu inflația își trăgeau Mercedesuri câte cinci bucăți la un milion de euro.
În momentul în care România a intrat în criză, tu să-ți dau bonus de performanță doar pentru că ai menținut dobânzile în 14%, că ai ținut rezerva minimă obligatorie sus, asta deja e o sfidare care se adaugă la sfidarea legată de declararea veniturilor.
BNR are cel puțin trei monopoluri date prin lege: reglarea și supravegherea bancară, care în Europa nu stă la banca centrală, emiterea de monedă națională și politica monedară și de credit. Sunt trei monopoluri mari și late. Când folosești aceste arme ca să-ți dai bonusuri de performanță, lucrurile se judecă altfel.
Cum ar fi dacă Transelectrica și Transgaz ar decide de mâine că trecerea curentului să coste de 30 de ori mai mult. Șeful și-ar lua bonus de performanță. Ați ieși în stradă și ați striga că un monopolist își ia bonus de performanță.BNR a utilizat cele trei monopoluri de la stat, le-a utilizat contra economiei în timpul crizei pentru a-și lua bonus de performanță”, a acuzat Isar.
Isar, atac la BNR: Și-au dat bonusuri de performanță și în timpul crizei
#DIRECT_ONE_f2vcim#
La rândul său, Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a explicat pentru B1 TV faptul că Mugur Isărescu a câștigat în 2015 mai mulți bani deoarece, atunci când i s-a încheiat mandatul 2009-2014, a ajuns și la vârsta de pesionare și, conform procedurilor Băncii, orice angajat al instituției care atinge această vârstă primește o indemnizație care echivalează cu 12 salarii. Astfel, în cursul anului 2015, Isărescu a câștigat mai bine doar pentru că a primit treptat părți din această indemnizație.Suciu a precizat că banii nu sunt publici, nu vin de la Casa de pensii, ci sunt bani ai Băncii, iar procedura se aplică în cazul oricărui angajat al BNR care atinge vârsta de pensionare.
Dan Suciu explică veniturile lui Mugur Isărescu pe 2015
#DIRECT_ONE_t74tol#