Ionel Arion, despre despăgubirile pentru fermieri: Sumele sunt insignifiante și în spatele lor s-ar putea ascunde mai multe neajunsuri pe viitor. Comisia ar putea spune să lăsăm importul din Ucraina la liber (VIDEO)

Publicat: 27 06. 2023, 18:15
Actualizat: 27 06. 2023, 18:17
Foto simbol: Pixabay

Ionel Arion, președintele Pro Agro, a vorbit despre cele despăgubirile de 30 de milioane de euro alocate de Comisia Europeană pentru fermierii români, marți, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și s-a arătat îngrijorat că „în spatele lor în spatele lor s-ar putea ascunde mult mai multe neajunsuri pentru fermieri pe viitor, în sensul în care Comisia poate spune că a despăgubit și să lăsăm din nou importul din Ucraina la liber”.

Ionel Arion, pe B1 TV, despre despăgubirile pentru fermierii români

Întrebat despre sumele alocate, președintele Pro Agro a explicat: „La prima noastră intervenție, încă de la zvonul că se vor acorda aceste sume, noi ne-am pronunțat în a refuza aceste sume pentru că sunt insignifiante și, în spatele lor, s-ar putea ascunde mult mai multe neajunsuri pentru fermieri pe viitor, în sensul în care Comisia poate spune că a despăgubit și să lăsăm din nou comerțul intracomunitar, importul din Ucraina la liber. Nu suntem departe de 5 septembrie, s-ar putea ca în virtutea acordării acestor sume să ni se spună, v-am dat banii, lăsați comerțul liber!”.

„Dacă ne întoarcem un pic la despăgubirile pentru grâu, care încă nu au fost acordate, dar de ele am vorbit acum două-trei luni de zile, ei bine, trebuie să știți că foarte puțini fermieri au beneficiat de aceste despăgubiri și și mai mic este cuantumul pe tonă, adică 8,5 euro pe tonă se alocă fermierilor care au avut depozitat grâul până la 1 februarie. Trebuie să vă spun că această sumă, 8,5 euro pe tonă, nu acoperă nici măcar o singură lună de depozitare, ca și cheltuieli. Cheltuielile pentru o tonă depozitată la terți se ridică undeva la 10 euro plus TVA pe tonă”, a adăugat Ionel Arion.

„Noi n-am cerut neapărat sumele, dar dacă sunt sume, le-am cerut drepturi egale de producție la fel ca și Ucraina. Atât timp cât Ucraina nu are atâtea interdicții ca și țările membre ale Uniunii Europene și dacă marfa lor este conformă, dacă marfa lor este acceptată pentru import în Uniunea Europeană, pentru consum în Uniunea Europeană, atunci ce rol au toate acele interdicții pentru fermierii europeni, nu neapărat români?”, a continuat el.

„Pe de altă parte, am cerut țărilor membre Uniunii Europene să își asume fiecare contingente din această marfă la importul din Ucraina și fiecare să spună, noi avem nevoie de 3 milioane de tone, OK, tranzităm prin România 3 milioane de tone pentru Franța, pentru Germania, tranzităm prin Polonia 3 milioane de tone pentru Franța, pentru Germania, însă niciunul din statele membre nu și-a asumat o cotă parte din aceste contingente astfel încât marfa să nu rămână pe teritoriul României, să nu rămână pe teritoriul țărilor riverane acestui război și să ne putem desfășura în continuarea activitatea”, a mai spus președintele Pro Agro.