Ionel Arion, despre despăgubirile pentru fermieri: Sumele sunt insignifiante și în spatele lor s-ar putea ascunde mai multe neajunsuri pe viitor. Comisia ar putea spune să lăsăm importul din Ucraina la liber (VIDEO)

Ionel Arion, despre despăgubirile pentru fermieri: Sumele sunt insignifiante și în spatele lor s-ar putea ascunde mai multe neajunsuri pe viitor. Comisia ar putea spune să lăsăm importul din Ucraina la liber (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Ionel Arion, președintele Pro Agro, a vorbit despre cele despăgubirile de 30 de milioane de euro alocate de Comisia Europeană pentru fermierii români, marți, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și s-a arătat îngrijorat că „în spatele lor în spatele lor s-ar putea ascunde mult mai multe neajunsuri pentru fermieri pe viitor, în sensul în care Comisia poate spune că a despăgubit și să lăsăm din nou importul din Ucraina la liber”.

Ionel Arion, pe B1 TV, despre despăgubirile pentru fermierii români

Întrebat despre sumele alocate, președintele Pro Agro a explicat: „La prima noastră intervenție, încă de la zvonul că se vor acorda aceste sume, noi ne-am pronunțat în a refuza aceste sume pentru că sunt insignifiante și, în spatele lor, s-ar putea ascunde mult mai multe neajunsuri pentru fermieri pe viitor, în sensul în care Comisia poate spune că a despăgubit și să lăsăm din nou comerțul intracomunitar, importul din Ucraina la liber. Nu suntem departe de 5 septembrie, s-ar putea ca în virtutea acordării acestor sume să ni se spună, v-am dat banii, lăsați comerțul liber!”.

„Dacă ne întoarcem un pic la despăgubirile pentru grâu, care încă nu au fost acordate, dar de ele am vorbit acum două-trei luni de zile, ei bine, trebuie să știți că foarte puțini fermieri au beneficiat de aceste despăgubiri și și mai mic este cuantumul pe tonă, adică 8,5 euro pe tonă se alocă fermierilor care au avut depozitat grâul până la 1 februarie. Trebuie să vă spun că această sumă, 8,5 euro pe tonă, nu acoperă nici măcar o singură lună de depozitare, ca și cheltuieli. Cheltuielile pentru o tonă depozitată la terți se ridică undeva la 10 euro plus TVA pe tonă”, a adăugat Ionel Arion.

„Noi n-am cerut neapărat sumele, dar dacă sunt sume, le-am cerut drepturi egale de producție la fel ca și Ucraina. Atât timp cât Ucraina nu are atâtea interdicții ca și țările membre ale Uniunii Europene și dacă marfa lor este conformă, dacă marfa lor este acceptată pentru import în Uniunea Europeană, pentru consum în Uniunea Europeană, atunci ce rol au toate acele interdicții pentru fermierii europeni, nu neapărat români?”, a continuat el.

„Pe de altă parte, am cerut țărilor membre Uniunii Europene să își asume fiecare contingente din această marfă la importul din Ucraina și fiecare să spună, noi avem nevoie de 3 milioane de tone, OK, tranzităm prin România 3 milioane de tone pentru Franța, pentru Germania, tranzităm prin Polonia 3 milioane de tone pentru Franța, pentru Germania, însă niciunul din statele membre nu și-a asumat o cotă parte din aceste contingente astfel încât marfa să nu rămână pe teritoriul României, să nu rămână pe teritoriul țărilor riverane acestui război și să ne putem desfășura în continuarea activitatea”, a mai spus președintele Pro Agro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui