Ion Melinte, despre reducerea despăgubirilor pentru secetă: Fermierii nu vor pomeni de la stat. După un an de secetă și cu prețurile care au fost, mulți vor da faliment anul acesta (VIDEO)

Publicat: 05 06. 2023, 19:08
seceta
Foto simbol: Pixabay

Ion Melinte, președintele PMP Bacău, a comentat decizia Guvernului de a reduce despăgubirile acordate pentru secetă, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și a subliniat că „fermierii nu vor pomeni de la stat”.

Ion Melinte, pe B1 TV, despre despăgubirile acordate fermierilor afectați de secetă

El susține că proiectul de HG prevedea despăgubiri de 1.000 lei/ha, dar între timp s-a ajuns la un nivel de 335 lei/ha.

„Proiectul de hotărâre de urgență prevedea 1.000 de lei pe hectar. Știm cu toții că pierderile pe hectar în agricultură, cel puțin pentru anul trecut, datorită secetei, în primul rând, și al inputurilor, care au fost foarte scumpe, fermierii au pierdut între 5.000 și 7.000 de lei pe hectar. După acest proiect de hotărâre, cât de cât eram mulțumiți într-un fel pentru că mai acoperea o brumă din datoriile pe care le avem, cel puțin cumpăram motorină cu acești bani și ieșeam în câmp să ne facem lucrările”, a declarat Ion Melinte.

„Vedem și noi că în ultima perioadă, de la 1.000, au scăzut la 335 de lei pe hectar. La fel s-a întâmplat și la cultura grâului înființată în toamna anului 2021, ne-au promis 1.500 de lei pe hectar calamitat 100%. În realitate, am primit un sfert din acei bani. I-aș ruga pe domnul ministru Daea și pe guvernanți să se țină de cuvânt atunci când bat palma și promit, să se țină și de cuvânt, că noi de minciuni suntem sătui”, a adăugat președintele PMP Bacău.

„Să știți că fermierii nu vor pomeni de la stat. Fermierii sunt corecți și muncesc, iar în condițiile astea, după un an de secetă și cu prețurile care au fost, mulți vor da faliment anul acesta. Să știți că e greu, în primul rând, pentru poporul român, pentru consumatorii de alimente din România, pentru că suntem nevoiți să importăm de la alții, și cu costuri, iar dacă un fermier dă faliment, nu își mai poate plăti inputurile, taxele la stat ș.a.m.d. La rândul lor, și cei care au subvenționat agricultura, cad și ei în colaps”, a mai spus Ion Melinte.