Klaus Iohannis arată, în programul economic dim campania electorală că “este necesară modificarea legislaţiei pentru ca o parte din redevenţele către bugetul central să fie reorientate către comunităţile locale şi chiar către proprietarii terenurilor, aşa cum se întâmplă în SUA. În acest fel, cetăţenii, comunităţile locale vor beneficia de prosperitate şi vor simţi că sunt parteneri ai statului în acest proces”, potrivit zf.ro.
Subiectul referitor la regimul de redevenţe a ajuns în atenţia publicului în cursul acestui an, în contextul în care la privatizarea Petrom din 2004 statul și-a luat angajamentul ca prin legea de aprobare a contractului de privatizare să menţină neschimbate timp de zece ani redevenţele plătite de companie.
Redevenţele încasate de statul român pentru producţia de petrol şi gaze au ajuns anul trecut la 1,036 miliarde de lei (234,4 mil. euro), în scădere cu 13% față de 2012, circa 99% din această sumă fiind plătită de Petrom, companie care asigură aproape în totalitate producţia de petrol a României şi jumătate din producţia de gaze, şi Romgaz, cel mai mare producător local de gaze naturale, potrivit datelor transmise de ANRM.
Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi.