Pentru prima dată de când sunt măsurate investiţiile străine directe (ISD) în România, banii aduşi de investitorii străini pe piaţa locală – 2,1 mld. euro pe primele 11 luni de anul trecut – sunt mai puţini decât cei scoşi din ţară de nerezidenţi – 2,7 mld. euro.
Jurnalistul Sorin Pâslaru explică, într-un articol pentru Ziarul Financiar, diferenţa substanţială între fluxurile de ieşire de investiţii străine şi cele de intrar.
“Asta înseamnă un singur lucru: că investitorii străini au sunat retragerea din România. România intră astfel, împreună cu Irlanda şi Ungaria, în grupul ţărilor unde investitorii străini extrag anual mai mult din ţară decât aduc. (…) Iată că investitorii străini apreciază că nu mai au viitor pe piaţa locală şi ezită să vină cu mai mulţi bani decât retrag, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi.”, notează jurnalistul.
În 2014 surpriza negativă a venit chiar de la creditele intragrup, care pentru prima dată în ultimii 20 de ani au consemnat o poziţie negativă de aproape 300 mil. euro faţă de intrări între 1 şi 4 mld. euro în perioada 2005-2008.
“Cu alte cuvinte, investitorii străini pentru prima dată şi-au redus liniile de finanţare ale filialelor locale cu 300 mil. euro, fapt consemnat, de altfel, sec în comunicatul BNR privind balanţa de plăţi pe 11 luni în 2014: „creditele intragrup ale nerezidenţilor au înregistrat o valoare negativă de 242 mil. euro (net)“.”, mai scrie Pâslaru.
România se află într-un proces de secare a surselor de finanţare externă: “Culmea, tocmai când banii sunt mai ieftini ca niciodată în istoria finanţelor mondiale.”
“Fără o politică agresivă de atragere a investitorilor străini şi de creare a unor condiţii favorabile, degeaba avem macrostabilitate şi îndeplinim toare criteriile de la Maastricht de aderare la euro. Dacă tendinţa aceasta de depăşire a noilor investiţii de profiturile extrase persistă, vom ajunge foarte curând la o diminuare a stocului de investiţii străine directe.”, concluzionează Pâslaru.
Foto: Ziarul Financiar