Pe măsură ce investitorii în criptomonede se resimt din cauza vânzărilor puternice de bitcoin și a altor monede digitale, unii se tem că ce e mai rău urmează să vină.
Bitcoin, cea mai mare monedă virtuală din lume, a scăzut pentru scurt timp sub 33.000 de dolari luni la cel mai mic nivel din iulie. De atunci, a fost recuperat peste pragul de 36.000 de dolari, dar este încă în scădere cu aproape 50% de la un record de aproape 69.000 de dolari în noiembrie, scrie cnbc.com.
Între timp, întreaga piață cripto a pierdut mai mult de 1 trilion de dolari de la nivelul record al bitcoin.
Asta i-a determinat pe unii investitori să vorbească despre posibilitatea unei „iarni a criptomonedelor”. Cel mai recent astfel de eveniment a avut loc la sfârșitul anului 2017 și începutul lui 2018, când bitcoin s-a prăbușit cu până la 80% de la maximele istorice.
Nadya Ivanova, director de operațiuni la firma de cercetare tehnologică afiliată BNP Paribas L’Atelier, a spus că nu este convinsă că a sosit încă o iarnă cripto – dar piața este „acum într-o perioadă de răcire”. S-ar putea să nu fie atât de rău, spune ea.
„În ultimul an, o mulțime de dezvoltatori par să fi fost distrași de câștigurile ușoare din speculațiile și alte active digitale. O perioadă de relaxare ar putea fi de fapt o oportunitate de a începe să construim bazele pieței”, a declarat Ivanova pentru „Squawk Box Europe” de la CNBC.
Prăbușirea monedelor digitale a venit în tandem cu o scădere a stocurilor globale. Experții spun că implicarea din fondurile instituționale mari a însemnat că activele digitale devin din ce în ce mai împletite cu piețele tradiționale.
S&P 500 a scăzut cu 8% de la începutul anului, în timp ce indicele Nasdaq, industrie tehnologică, a scăzut cu peste 12%. Iar corelația dintre performanța bitcoin și cea a S&P 500 a fost în creștere în ultimul timp.
Comercianții se tem că potențialele creșteri ale ratei dobânzii și o înăsprire monetară agresivă din partea Rezervei Federale vor scurge lichiditatea de pe piață. Banca centrală a SUA are în vedere să facă astfel de mișcări ca răspuns la creșterea inflației, iar unii analiști spun că ar putea duce la sfârșitul erei banilor ieftini și a evaluărilor vertiginoase – în special în sectoare cu creștere ridicată, cum ar fi tehnologia, de care beneficiază.
„Cred că este legat de pierderea și retragerea de la activele riscante în general”, a spus Ivanova despre declinul recent al bitcoin.