Investiția care ar putea aduce reduceri uriașe la facturile de energie electrică. Ce condiții trebuie să îndeplinească România pentru instalarea de turbine eoliene în Marea Neagră?
Românii ar putea plăti un preț mai mic la energia electrică dacă în Marea Neagră ar fi instalate turbine eoline, spune unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Germania.
„Am reușit să dezvoltăm opt ferme offshore cu o capacitate de peste 2500 de MW și am început toate aceste activități de la zero. Am avut doar o hartă corespunzătoare mării și de acolo am pornit și dezvoltat totul. Fundația este un aspect foarte important în dezvoltarea acestei activități. Mă aștept să lucrăm încă vreo câțiva ani cu soluții fixe. Vom vedea pe viitor mai multe fundații plutitoare și vom putea dezvolta ferme offshore în zonele unde apa este adâncă”, a povestit vicepreședintele offshore PNE AG, Thorsten Fastenau.
Construcția unei ferme eoliene în Marea Neagră ar putea dura doar 3 ani
„Cred că faza de dezvoltare ar dura cam trei ani, un termen realist dacă începeți acum, cu sprijinul autorităților și apoi un an și jumătate pentru pregătiri, adică de construcții la fața locului. În zilele noastre perioada de un an este perioada de construcție. Deci dacă începeți acum, cam în 5-6 ani aveți totul pregătit”, a adăugat Fastenau.
Ca să poată fi construite platforme pentru turbine eoliene în Marea Neagră este nevoie de un cadru legal solid.
Foarte multe lucruri sunt necesare pentru o dezvoltare de succes a unei ferme eoliene. Chestiuni legate de siguranță. Ceea ce este de asemenea necesar este să stabilim o relație bună cu toate autoritățile competente și să dezvoltăm reglementările necesare și cadrul legal pentru dezvoltare energiei eoliene”, a explicat vicepreședintele offshore PNE AG.