ÎNTREPRINZĂTORII SOLICITĂ status-quo PE LEGEA DIALOGULUI SOCIAL
Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), prin Preşedinţii Confederaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional, solicită tuturor factorilor responsabili şi partidelor politice să retragă proiectul de modificare a Legii nr. 62/2011 a dialogului social.
Semnatarii solicitării sunt reprezentanții Confederaţiei Patronale „CONCORDIA”, Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (C.N.I.P.M.M.R.), Patronatului Naţional Român (P.N.R.) și Uniunii Generală a Industriaşilor din România (U.G.I.R.), care s-au întrunit în data de 29 august 2019.
Potrivit acestora, demersul este fundamentat de inoportunitatea modificării legii de către Parlament în context electoral, întrucât ar induce tensiuni şi/sau reconfigurări structurale cu potenţial de a fi exploatate politic.
De asemenea, aceștia subliniază că ACPR nu a solicitat modificarea Legii Dialogului Social dar, în măsura în care există propuneri de modificare din partea sindicatelor, acestea trebuie discutate şi clarificate în cadrul dialogului bipartit patronate-sindicate.
Amintim că proiectul de modificare a Legii dialogului social a fost respins de Senatul României, în ședința din data de 19.11.2018. Consiliul Economic și Social, organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României, a avizat nefavorabil propunerea legislativă pe data de 17.07.2018.
PATRONATELE SE BAZEAZĂ PE:
Principiul O.I.M. alnegocierilor colective voluntare, fără reglementarea obligativității negocierii colective la niciun nivel;
Respectarea principiului relativității efectelor contractelor COLECTIVE, efecte erga omnes având doar actele normative, Parlamentul fiind unica autoritate Legiuitoare a ţării, conform art. 61 alin. (1) din Constituția României,
Evitarea unui dezechilibru major între partenerii socialipentru a nu afecta investițiile companiilor și capacitatea lor de creare de locuri de muncă.