INS: Rata şomajului în formă ajustată sezonier a crescut în iulie la 5,4%

Publicat: 01 09. 2020, 11:14
Foto: INS

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat că rata şomajului în luna iulie a crescut cu 0,1 puncte procentuale față de luna precedentă și a ajuns astfel la 5,4%. Șomajul a fost de 6,1% în rândul bărbaților și de 4,5% în rândul femeilor.

INS, despre șomajul în luna iulie 2020

„Rata şomajului în luna iulie 2020 a crescut cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă (5,3%). Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 1,6 puncte procentuale mai mare decât la femei”, a transmis Institutul Național de Statistică.

Șomajul a fost de 6,1% în rândul bărbaților și de 4,5% în rândul femeilor.

În cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 15-74 ani, numărul şomerilor estimat pentru luna iulie a fost de 484.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (474.000 persoane), cât şi faţă de aceeași perioadă a anului trecut (362.000 persoane).

Cât despre cei între 25 și 74 de ani, rata şomajului a fost estimată la 4,3% pentru iulie – 4,9% în cazul bărbaţilor şi 3,6% în cel al femeilor

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,1% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna iulie.

Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

Record de aplicări online pentru slujbe, în luna iulie

Potrivit platformei de recrutare online eJobs, numărul de aplicări pentru noi joburi a atins un nou record în luna iulie, fiind cu 50% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Astfel, numărul de aplicări online pentru slujbe în România şi în străinătate a ajuns în luna iulie la 1,3 milioane, observându-se atât o creștere efectivă de candidaţi disponibili, cât şi a mediei cererilor depuse de aceștia.

Domeniul vânzărilor atrage în continuare cel mai mare număr de aplicări din partea românilor, urmat de relaţii clienţi / call center, administrativ / logistică, back office, financiar / contabilitate şi internet / e-commerce.

Majoritatea aplicărilor au venit din partea candidaţilor din Bucureşti și Cluj, dar și din Timiş, Braşov, Iaşi, Constanţa şi Prahova.

Măsuri de sprijin pentru firme și angajați, adoptate de Guvern

La începutul lunii august, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care include mai multe măsuri de susținere a angajaților și patronilor afectați de criza generată de coronavirus. A reglementat astfel posibilitatea reducerii timpului de muncă și încurajarea telemuncii.

De asemenea, a prevăzut acordarea unor indemnizații pentru zilieri și muncitorii sezonieri.

Executivul vine astfel în sprijinul mai ales a domeniilor în care declanșarea epidemiei a dus la restrângerea activității sau chiar întreruperea ei. Aproximativ 700.000 de persoane ar urma să beneficieze de aceste măsuri, iar impactul bugetar a fost estimat la 2,4 miliarde de lei.