Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat că rata şomajului în luna iulie a crescut cu 0,1 puncte procentuale față de luna precedentă și a ajuns astfel la 5,4%. Șomajul a fost de 6,1% în rândul bărbaților și de 4,5% în rândul femeilor.
„Rata şomajului în luna iulie 2020 a crescut cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă (5,3%). Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 1,6 puncte procentuale mai mare decât la femei”, a transmis Institutul Național de Statistică.
Șomajul a fost de 6,1% în rândul bărbaților și de 4,5% în rândul femeilor.
În cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 15-74 ani, numărul şomerilor estimat pentru luna iulie a fost de 484.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (474.000 persoane), cât şi faţă de aceeași perioadă a anului trecut (362.000 persoane).
Cât despre cei între 25 și 74 de ani, rata şomajului a fost estimată la 4,3% pentru iulie – 4,9% în cazul bărbaţilor şi 3,6% în cel al femeilor
Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,1% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna iulie.
Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.
Potrivit platformei de recrutare online eJobs, numărul de aplicări pentru noi joburi a atins un nou record în luna iulie, fiind cu 50% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Astfel, numărul de aplicări online pentru slujbe în România şi în străinătate a ajuns în luna iulie la 1,3 milioane, observându-se atât o creștere efectivă de candidaţi disponibili, cât şi a mediei cererilor depuse de aceștia.
Domeniul vânzărilor atrage în continuare cel mai mare număr de aplicări din partea românilor, urmat de relaţii clienţi / call center, administrativ / logistică, back office, financiar / contabilitate şi internet / e-commerce.
Majoritatea aplicărilor au venit din partea candidaţilor din Bucureşti și Cluj, dar și din Timiş, Braşov, Iaşi, Constanţa şi Prahova.
La începutul lunii august, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care include mai multe măsuri de susținere a angajaților și patronilor afectați de criza generată de coronavirus. A reglementat astfel posibilitatea reducerii timpului de muncă și încurajarea telemuncii.
De asemenea, a prevăzut acordarea unor indemnizații pentru zilieri și muncitorii sezonieri.
Executivul vine astfel în sprijinul mai ales a domeniilor în care declanșarea epidemiei a dus la restrângerea activității sau chiar întreruperea ei. Aproximativ 700.000 de persoane ar urma să beneficieze de aceste măsuri, iar impactul bugetar a fost estimat la 2,4 miliarde de lei.