INS: Producția industrială a crescut cu 8% în iulie față de iunie, dar a înregistrat o scădere de 6,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut
Producția industrială din România a crescut în iulie, față de luna precedentă, cu 8% ca serie brută şi cu 3,3% ca serie ajustată, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Pe de altă parte, față de aceeași perioadă a anului trecut, producția industrială a scăzut cu 6,5% ca serie brută și cu 9,9% ca serie ajustată, pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus.
Evoluția producției industriale din România, pe fondul epidemiei de coronavirus
Institutului Național de Statistică (INS)arată că producția industrială din iulie 2020 a crescut faţă de luna precedentă cu 8,0% ca serie brută şi cu 3,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au înregistrat o creștere de 8,6%, industria prelucrătoare una de 8%, iar cea extractivă una de 7,7%.
Cifra de afaceri din industrie per total a crescut în luna iulie cu 11%, în termeni nominali, față de iunie, dar a scăzut cu 5,9% în comparație cu perioada similară a anului trecut.
Pe de altă parte, faţă de iulie 2019, producția industrială a înregistrat o scădere cu 6,5% ca serie brută, şi cu 9,9% ca serie ajustată. Industria extractivă a înregistrat o scădere de 10,4%, cea prelucrătoare de 7%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au fost marcate de o scădere de 1,6%.
Ionuț Dumitru: A fost o scădere destul de brutală a economiei. Probabil că în 2022 vom ajunge la nivelul din 2019
Ionuț Dumitru, director la una dintre cele mai mari bănci din România și fost președinte al Consiliului Fiscal, anticipează că economia României va reveni la nivelul din 2019 abia peste doi ani, dar asta doar în condițiile în care nu intervin evenimente majore, neprevăzute.
„La nivel economic, incertitudinile sunt mari. Dacă din punct de vedere sanitar, situația va scăpa de sub control, nu ne putem imagina că economia va putea să o ducă bine. Ba dimpotrivă! E posibil să vedem din nou restricții, la nivel regional, în anumite sectoare, care ar putea activitatea economică. Tocmai de aceea, este un moment incert și trebuie să avem o doză de maximă prudență și responsabilitate. (…)
Ca economist, eu aș fi destul de prudent. Și noi avem o revenire, însă revenirea noastră în ‘V’ arată că pe finalul lui 2021, începutul lui 2022 se va ajunge la nivelul de activitate economică din 2019. A fost o scădere destul de brutală a economiei. Noi ne așteptăm la -5% anul acesta și +4% anul viitor. Astfel, nu recuperăm căderea de anul acesta. Probabil că în 2022 vom ajunge la nivelul de activitate din 2019”, a explicat Ionuț Dumitru, pentru B1.RO.
Șeful Guvernului, însă, s-a arătat optimist. „România va beneficia în următorii cel puţin şapte ani, dacă nu şi mai mult, de oportunităţi pe care nu le-a mai avut în ultima perioadă. În primul rând, România este o ţară din ce în ce mai atractivă pentru partenerii ei economici internaţionali. În al doilea rând, România va beneficia de finanţare cum nu a beneficiat în istoria sa”, a declarat premierul Ludovic Orban.