Preţurile de consum au fost mai mari în medie cu 0,5%, în luna mai comparativ cu luna aprilie 2015, iar rata anuală a inflaţiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Comparativ cu luna mai 2014, prețurile de consum în mai 2015 au fost mai mari cu 1,2%, iar în ceea ce privește creșterea medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni e, aceasta este de 0,9%.
Potrivis INS, alimentele s-au scumpit în mai cu aproape 1%, iar mărfurile nealimentare şi serviciile au avut costuri majorate cu 0,3% fiecare, cele mai mari scumpiri, față de aprilei, fiind consemnate la cartofi şi fructe proaspete, cu câte 13%, fructe şi conserve din fructe – 6,94%, precum şi la legume şi conserve din legume – 5,14%.
Cu toate acestea unele alimente s-au ieftinit: ouăle cu 4% şi fasolea boabe şi alte leguminoase cu aproape 2,74%.
La mărfurile nealimentare, combustibilii au avut preţurile cu cea mai mare creştere, de 1,25%, urmaţi de încălţăminte, autoturisme şi piese de schimb, energie electrică, gaze şi încălzire centrală, fiecare categorie cu o scumpire de 0,3%.
Tarifele al transportul aerian și la telefonie au crescut și ele cu câte 0,66%.
Rata anuală a inflaţiei s-a situat la 1,2%, măsurată prin IPC, şi la 1,3%, prin IAPC.
Banca Naţională a României estimează pentru finele acestui an o rată anuală a inflaţiei de 0,2%, în coborâre de la prognoza de 2,1%, ca urmare a reducerii TVA la 9% de la 1 iunie, în lunile de vară şi toamnă scăzând spre minus 1%, iar pentru decembrie 2016 proiecţia a fost revizuită de la 2,4% la 1,9%.
Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat, miercuri, în unanimitate, Ordonanţa de urgenţă 6/2015 care reduce TVA pentru produsele alimentare de la 24% la 9%.
Proiectul prevede reducerea cotei TVA la 9% de la 1 iunie 2015, pentru livrarea următoarelor bunuri: alimente, băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în mod normal în prepararea alimentelor, produse utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimentele, precum şi pentru serviciile de restaurant şi de catering. (Detalii AICI)