Datele Institutului Național de Statistică (INS) în urma recensământului, arată că jumătate dintre familiile de români nu au niciun salariat sau angajat în componență, iar un sfert dintre familii au doar un salariat, relatează HotNews.
De asemenea, Dan Popa a arătat pe blogul său că aceste cifre mai arată un lucru: în România, există un bugetar la fiecare șapte case.
Datele luate de pe site-ul ministrului pentru Buget, Liviu Voinea, privind numărul personalului bugetar:
Astfel, cum nu au surse de venit, o bună parte dintre familii locuiesc împreună cu generația anterioră sau chiar cu cea de dinaintea părinților.
Acest lucru contribuie la eliberarea de locuințe, astfel că, în România există în prezent un stoc uriaș de locuințe care nu sunt ocupate.
Dintre acestea, jumătate sunt de vânzare, un sfert sunt de închiriat, iar restul sunt ținute în așteptarea unor prețuri mai bune.
Casele libere pun presiune pe piața imobiliară și pe cea a creditului bancar. În acest sens, băncile încearcă să suplinească lipsa de activitate în materie de creditare prin comisioane mai mari și o vigilență dusă la limita paranoiei.
Ca urmare, companiile noi sau care nu au un istoric excelent cu banca, se trezesc cu limitarea liniilor de credit anterioare, văzându-se ele însele în situația restrângerii activității.
Angajații concediați se vor muta și ei în casa părinților, eliberând o locuință pe care o vor pune în vânzare.
Problema o reprezintă lipsa locurilor de muncă.
”Programele guvernamentale de stimulare a antreprenoriatului sunt o picătura utilă, dar nu toți se nasc antreprenori. Una dintre soluții ar putea fi- pe termen determinat- creșterea investițiilor publice și crearea de locuri de muncă. Dar pentru asta este nevoie fie de programe și strategii bine fundamentate, fie de oameni vizionari. Din păcate, nu avem nici una, nici alta”, scrie Dan Popa.