INS arată discrepanțe uriașe între salariile din România: De la 3.000 de lei la peste 13.000 lei net

INS arată discrepanțe uriașe între salariile din România: De la 3.000 de lei la peste 13.000 lei net
Sursa foto simbol: Pixabay

Datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS) indică diferențe majore între cel mai mic și cel mai mare salariu mediu net pe ramură.

Salariul mediu net a ajuns la 5.242 lei în iulie

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (13.052 lei, creștere cu 25,2% față de luna precedentă), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.054 lei, creștere cu 9,1% față de luna precedentă).

În topul celor mai mari salarii medii nete din România se află, pe locul doi, activități de servicii în tehnologia informației și activități de servicii informatice cu 11.636 lei, pe locul trei aflându-se transporturile aeriene cu 11.030 lei net, creștere cu18,4% față de luna precedentă,

Locul al patrulea este ocupat de domeniul exctracției petrolului brut și a gazelor naturale cu 10.402 lei net, creștere cu 8,7% față de luna precedentă, în timp ce domeniul general IT este plătit, în medie, cu 10.095 lei net.

La polul opus, cel mai mic salariu mediu net este de 3.054 lei în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, urmat de fabricarea mobilei – 3.516 lei net, prelucrarea lemnului – 3.732 lei net, fabricarea produselor textile 3.747 lei net și industria alimentară 3.857 lei net.

Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.242 lei în luna iulie a acestui an, fiind mai mare cu 66 de lei, respectiv 1,3%, faţă de luna iunie 2024, în timp câştigul salarial mediu brut a ajuns în iulie la 8.580 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 100 lei (+1,2%), conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de statistică (INS), citat de Adevărul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Care sunt destinațiile ideale de vacanță pentru luna octombrie? Sunt la prețuri accesibile și turiștii se pot bucura de o vreme ideală
23:53 - Kelemen Hunor: Ciolacu s-a dus la Ursula von der Leyen cu Negrescu şi s-a întors cu Mînzatu / Iohannis poate merge pe urmele lui Iliescu la Senat. ”Stabilitate” înseamnă să găseşti o rezolvare şi pentru domnul preşedinte
23:24 - Cum trebuie să ne pregătim calorifele pentru sezonul rece. Când și cum trebuie să le desfundăm corect
23:13 - Lasconi, despre reacția lui Ciolacu la inundații: Spunea că nu știa, că l-a surprins viața cumva. Eu am dovada că a mințit. Cum să minți în halul ăsta? (VIDEO)
23:02 - Care sunt cele mai ciudate experiențe pe care le-au trăit angajații room-service cu clienții. Cele mai ciudate cerințe ale turiștilor
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de membri ai grupării Hezbollah au fost răniți, după ce în aparatele pe care le purtau s-a declanșat o cantitate mică de explozibil (VIDEO)
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)