Inflația anuală a ajuns de la 6,99%, în ianuarie, la 7,6% în februarie, depășind media aștepărilor analiștilor, după ce rata lunară s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor, potrivit unui comunicat transmis de INS. Rata anuală a inflației a depășit intervalul de variație, de 7,2-7,5%, prevăzut până în vara acestui an de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
În luna februarie, prețurile mărfurilor alimentare au crescut, în total, cu 1,76%, majorarea fiind datorată de scumpirea legumelor cu 8% și în special a cartofilor, cu peste 10% față de ianuarie, care au înregistrat cea mai mare scumpire față de anul trecut: 45%.
Printre alimentele care au influențat semnificativ inflația, se mai numără și pâinea, aliment de bază, al cărei preț a urcat cu 2,3% în februarie, precum și fructele proaspete, care s-au scumpit cu 4,1%.
Uleiul comestibil, făina, lapte de vacă și zahărul sunt alte mărfuri alimentare care au înregistrat creșteri lunare de peste 2%.
Singurele produse care s-au ieftinit au fost oăle, care au prețuri reduse cu 2,2% față de luna ianuarie.
Prețurile mărfurilor nealimentare au înregistrat creșteri de 0,27%, respectiv 0,03%, față de luna anterioară.
Banca Centrală nu este optimistă privind revenirea inflației în intervalul țintă, dar mizează pe o scădere a cotațiilor la petrol, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.