În România, bărbații merg la școală cu șase luni mai mult decât femeile și câștigă anual cu 10.440 de euro mai mult decât femeile, arată un studiu publicat de Erudera, platformă de căutare în domeniul educațional susținută de inteligență artificială.
Chiar și în cele 59 de țări în care femeile adulte sunt mai educate decât bărbații, decalajul mediu de venit este de 39%, arată un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, citat de Economedia.
Datele noi privind egalitatea de gen publicate de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) arată că nu există nicio țară în Europa în care femeile să câștige mai mult decât bărbații, în ciuda faptului că femeile au niveluri mai mari sau aceleași niveluri de educație ca bărbații.
Conform raportului UNDP, în 59 de țări, femeile depășesc în mod obișnuit bărbații în ceea ce privește ani medii de școlarizare, cu o diferență ușoară cuprinsă între doi ani și aproximativ o lună.
Studiul arată că în România bărbații merg la școală cu șase luni mai mult decât femeile și câștigă 11.320 de dolari (10.440 de euro) mai mult decât femeile.
Diferența de remunerare între femei și bărbați este diferența dintre salariile medii ale bărbaților și femeilor. Merită subliniat că diferențele salariale variază în funcție de mediul de activitate, referindu-ne aici la mediul privat și cel public. În cazul României, un bărbat câștigă cu 1,7% mai mult pe oră în mediul public, în timp ce în mediul privat diferența este de 10,2%.
Parlamentul European identifică o serie de cauze care explică diferența de remunerație între femei și bărbați, explicate de Parlamentul European: lucrul cu jumătate de normă, alegeri de carieră influențate de responsabilitățile de familie, faptul că mai multe femei lucrează în sectoarele mai prost plătite și mai puține femei ocupă posturi de conducere.