Industria IT reprezintă un pilon esențial în economia României, având în vedere că veniturile companiilor au depăşit anul trecut 2,4 miliarde de euro. Sectorul s-a dezvoltat și datorită facilităților fiscale. Totuși, numărul programatorilor din țara noastră este doar de două ori mai mic decât cel al IT-iştilor din Silicon Valley, reperul mondial al sectorului.
În primele trei luni ale acestui an, IT-ul a contribuit la formarea produsului intern brut mai mult decât construcţiile şi agricultura la un loc, aducând 6% din PIB, adică 40 de miliarde de lei.
Specialiştii români sunt foarte bine pregătiţi, dar cu toate acestea salariile pe care le încasează sunt chiar şi cu 70% mai mici faţă de cele plătite în vestul Europei.
În acest domeniu lucrează peste 86.000 de programatori, cam jumătate faţă de cei din Silicon Valley.
„Peste 90% sunt servicii informatice, sub 10% reprezintă produse software. Pentru un junior în România este un cost al unei companii care îl angajează la o treime față de Germania. Pentru un senior, costul este cu 30%-40% mai mic decât în Germania”, spune Eugen Schwab-Chesaru, expert IT, citat de Digi 24.
„Facilitatea de impozitare zero pentru veniturile programatorilor a fost adoptată într-un moment în care migrația creierelor era în plină desfășurare”, spune Valerica Dragomir, director executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software.
7.000 de tineri termină anual o facultate cu profil de informatică și sunt vânați de multinaționalei încă de pe vremea studenției.