Indicele ROBOR la 3 luni, indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a continuat să crească, ajungând joi la 3,24%, de la 3,20% (valoarea de miercuri), transmite Banca Naţională a României.
ROBOR la 3 luni a înregistrat o creștere accelerată în ultimele zile, în condițiile în care în urmă cu o săptămână avea valoarea 2,86%.
Nivelul ROBOR a început să urce pe fondul accentuării crizei coronavirus şi implicit a turbulenţelor din pieţele financiare.
Creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate înainte de luna mai a anului 2019, sunt dependente de variaţia indicelui ROBOR.
Banca Naţională a României a anunţat, luni, un curs de referinţă istoric și pentru monedaeuro, de 4,8242 lei/euro, în creştere cu 0,14% faţă de nivelul de vineri, de 4,8174 lei/euro. Este primul moment cândeuroa depășit pragul de 4,82 lei/euro.
Și alte monede străine s-au apreciat luni:
Francul elveţian a înregistrat o creștere cu 0,12%, de la nivelul de 4,5643 lei pe unitate atins vineri la 4,5699 lei pe unitate.
Și dolarul american a crescut luni cu 0,11%, de la 4,3155 lei pe unitate la 4,3202 lei pe unitate.
Adrian Vasilescu, consultant de strategie laBNR, a declarat că „publicul şi întreaga societate românească trebuie să înţeleagă că urgenţa întâi este să nu cadă băncile, să nu cadă vreo bancă, să nu cadă băncile în număr mai mare, că în crize se întâmplă astfel de catastrofe.
Pentru că, dacă băncile cad, ceva mai rău nu se poate închipui, pentru că după băncile care cad se duce toată economia. Aşa că, după această urgenţă, vine solidaritatea. Solidaritatea, cuvânt de esenţă morală, în acest caz îmbracă haina pragmatismului. Pentru că nu se poate altfel. În relaţia bănci – clienţi trebuie să primeze pragmatismul, plecând de la o experienţă pe care o avem, experienţa crizei din 2008 – 2011”.