Indicele ROBOR se apropie de pragul de 6%. Ratele românilor, în continuă creștere
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, se apropie de pragul de 6%.
Vineri, acesta a fost cotat la 5,71%, spre deosebire de ziua anterioară când atingea valoarea de 5,62%. În același timp, indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 5,95%, iar indicele ROBOR la 12 luni a crescut la 6,11%.
Dobânzile la creditele în lei continuă să crească
Evoluția ROBOR este influențată de mai mulți factori, între care politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală, potrivit stiripesurse.ro.
De asemenea, săptămâna trecută Banca Națională a României a decis să majoreze dobânda de referință cu 0,75%, fiind cel mai mare avans într-o singură ședință din ultimii 14 ani.
Dobânda-cheie a fost majorată de la 3% la 3,75% și rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an. A fost a patra majorare a dobânzii în acest an.
Adrian Vasilescu (BNR): Eu cred că ne vom îndrepta inevitabil către impozite mai mari
Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională a României, consideră că o variantă pentru oprirea creșterii inflației ar fi majorarea impozitelor.
„Eu cred că ne vom îndrepta inevitabil – este o părere personală, nu vorbesc în numele Băncii Naționale – ne vom îndrepta inevitabil către impozite mai mari, pentru că la această oră suntem țara cu impozitele raportate la PIB pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Adică, veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Avem venituri de 27% și dorim cheltuieli de 40% . Nu se leagă”, a spus Adrian Vasilescu pentru Digi24.
Potrivit BNR, creșterea inflației va avea loc pe fondul presiunilor din partea costurilor de producţie (cu energia, materiile prime, transportul), exacerbate recent de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a ocazionat o transmisie relativ accelerată a acestora asupra preţurilor de vânzare ale bunurilor şi tarifelor serviciilor din coşul indicelui CORE2 ajustat.