Indicele ROBOR scade la valoarea de acum 15 ani

Publicat: 11 11. 2022, 12:03
Sursa foto: freepik

S-ar părea că inspecţiile inopinate pe care le-a făcut Consiliul Concurenței la cele 10 bănci care participă la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR vin cu vești bune pentru milioanele de români îngrijorați de scumpirea ratelor.

Astfel, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut vineri la 8,02%; valoarea înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR, era de 8,10%.

La începutul anului, indicele arăta 3,02%, iar, în martie, indicele era urcase la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

ROBOR nu a mai atins o cotaţie similară din 15 noiembrie 2007.

ROBOR la şase și 12 luni, în scădere

Creşterea indicelui la nivelul actual a început la 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie și la 3,61% în data de 24 februarie.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 8,20% de la 8,26% din sesiunea anterioară.

Și indicele ROBOR la 12 luni, sau rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut, de-asemenea, la 8,38% de la 8,42%.

Consiliul Concurenței, despre inspecțiile la bănci

Consiliul Concurenţei a anunțat, la începutul lunii, că a finalizat inspecţiile inopinate pe care le-a făcut la cele 10 bănci care participă la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR, iar documentele ridicate sunt în analiza autorităţii române de concurenţă.

Indicele ROBOR e o componentă a preţului (rata dobânzii) pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice înaintea datei de 2 mai 2019 şi a creditelor în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice.

Din 2 mai 2019, ROBOR a fost înlocuit înlocuit de IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor), aplicabil tuturor creditelor acordate în lei după această dată, inclusiv refinanțărilor. În timp ce ROBOR se calculează zilnic, IRCC are o valoare trimestrială.

Instituţiile care încalcă legea concurenţei riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri

„Consiliul Concurenţei a finalizat inspecţiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR. Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID).

Astfel, investigaţia vizează activitatea băncilor pe piaţa monetară interbancară desfăşurată în cadrul procedurii de fixing, precum şi cea desfăşurată în intervalul de 15 minute după efectuarea „fixingului”, respectiv atragerea şi plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBOR/ROBID la nivel national”, a transmis, la începutul lunii, Consiliul Concurenței.