India interzice exporturile de grâu din cauza problemelor de securitate alimentară
India a interzis exportul de grâu ca măsură de protejare a rezervei alimentare naționale. Inflația, războiul din Ucraina și valul de caniculă care afectează Asia de Sud în această perioadă au fost contribuit la decretarea măsurii guvernamentale radicale. Se estimează că valul de căldură neobișnuit ar putea duce în 2022 la o recoltă națională în India de 100 de milioane de tone, mult sub aşteptări. Piaţa internă a înregistrat deja cotaţii fără precedent, până la 322,71 dolari/tona, iar prețurile vor continua să crească, potrivit bloomberg.com.
Interdicția a fost aplicată imediat ce legea a fost adoptată, însă contractele care se află în desfășurarea vor fi în continuare permise. Comercianții s-au angajat deja să exporte 4 milioane de tone de grâu în 2022-2023, a anunțat Ministerul Alimentației.
Interzicerea transporturilor înseamnă pierderi financiare uriașe pentru fermierii comercianții care au stocat cereale în așteptarea creșterii prețurilor pe piața internă.
Egiptul, o țară grav afectată de interzicerea exportului de cereale
Întreaga lumea conta pe grâul indian pentru a contracara ruperea lanțului de aprovizionare din Ucraina, iar noua măsură va duce la accentuarea deficitului global. Oprirea transporturilor de grâu este o problemă foarte gravă pentru Egipt, țară care se baza pe cumpărarea cerealelor din India după ce exporturile din regiunea Mării Negre au scăzut de când Rusia a invadat Ucraina.