Începe o nouă etapă de recalculare a pensiilor. Documentele de care ai nevoie pentru a face dovada contribuțiilor

Începe o nouă etapă de recalculare a pensiilor. Documentele de care ai nevoie pentru a face dovada contribuțiilor
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În luna septembrie începe o nouă etapă de recalculare a pensiilor pentru aproximativ milion de beneficiari. Această recalculare are scopul de a ajusta pensiile pentru cei care au beneficiat de al-13-lea salariu, prime și sporuri pentru care s-au plătit taxe. Scopul este de a reflecta mai corect contribuțiile sociale ale acestor pensionari în pensiile lor.

Cine sunt beneficiarii acestei recalculări?

Beneficiarii acestei recalculări sunt pensionarii care au primit venituri suplimentare precum al-13-lea salariu sau sporuri înainte de anul 2001. Cei care au obținut astfel de venituri după 2001 nu vor trebui să facă drumuri la casele de pensii, deoarece datele lor sunt deja înregistrate în declarația fiscală 112.

Ce documente sunt necesare pentru recalcularea pensiilor?

Pentru pensionarii care au avut venituri suplimentare înainte de anul 2001, este necesară prezentarea unor adeverințe de la fostul angajator care să confirme că acele venituri au fost taxate. Fostul angajator este obligat prin lege să furnizeze aceste documente.

Ce se întâmplă dacă nu mai există angajatorul sau nu se poate lua legătura cu el?

Pensionarii care nu mai pot lua legătura cu fostul angajator sunt nevoiți să apeleze la firme de arhivare pentru a obține documentele necesare. Totuși, aceste servicii pot fi foarte costisitoare, cu tarife care pot depăși 2.800 de lei pentru o perioadă de 25 de ani, fără TVA.

Ce măsuri au fost luate împotriva tarifelor ridicate ale firmelor de arhivare?

În luna iunie, mai mulți pensionari au depus plângeri la Consiliul Concurenței privind tarifele mari practicate de firmele de arhivare. Consiliul a inițiat o investigație pentru a verifica o posibilă înțelegere între aceste companii pentru fixarea prețurilor, afectând astfel cetățenii care solicită documente pentru recalcularea pensiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)