În Vaslui şi Teleorman, unu din zece oameni apţi de muncă nu lucrează. ”Pur şi simplu nu vor să muncească, preferă să stea pe ajutoare sociale”

În Vaslui şi Teleorman, unu din zece oameni apţi de muncă nu lucrează. ”Pur şi simplu nu vor să muncească, preferă să stea pe ajutoare sociale”

Piaţa muncii din România se confruntă cu cea mai acută criză de personal din ultimele două de­cenii. Chiar și așa, în unele județe, rata șomajului sare de 10%, ceea ce în­seamnă că unu din zece lo­cuitori apţi de muncă nu lucrează, informează ZF.

În decembrie 2017, media înregistrată la nivel naţional era de 4,02%, conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Dar în Vaslui, de exemplu, rata şomajului este peste 2,5 ori mai mare decât media, ajungând la 10,19%. Locul doi în acest top nefericit este ocupat de Teleorman, care înregistrează o rată de 10.02% (aproape 15.000 de șomeri). Mehedinţi, județ codaș și la capitolul investiții, are un şomaj de 9,4% şi aproape 9.800 de şomeri.

Toate astea în contextul în care angajatorii se plâng tot mai mult de lipsa de candidaţi.

”Am avut angajaţi şi în Moldova şi în Teleorman care să recruteze personal de acolo şi să îi aducă în zonele din centrul şi din vestul ţării unde se fac angajări. Am renunţat să mai încercăm să facem asta, candidaţii disponibili de acolo pur şi simplu nu vor să lucreze, preferă să stea pe ajutoare sociale“, a explicat, pentru ZF, Horia Bugarin, directorul general al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară IHM Total Consult din Timişoara.

Într-adevăr, datele publicate de Ministe­rul Muncii pentru primele nouă luni ale anului tre­cut arată că, din totalul celor aproape 240.000 de români care primesc venit mi­nim garantat, cei mai mulţi (câte peste 8.000) sunt în judeţele care au şi şomaj peste media naţională, respectiv Olt, Dâm­bo­viţa, Iaşi, Teleorman sau Vaslui.

Ilfov este judeţul cu cel mai scăzut nivel al şomajului, cu o rată de numai 0,6% şi 1.200 de şomeri. De asemenea, în Timiş rata şomajului este de 1% (3.540 de şomeri), în Arad de 1,5% (3.245 de şomeri), iar în Municipiul Bucu­reşti şomajul este de 1,53% (cu aproape 18.300 de şomeri înregistraţi).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`