Mii de ferme mici s-au închis conform analizei datelor oficiale, dar opace, din statele membre UE. Uniunea Europeană a acordat subvenții generoase pentru agricultură companiilor a peste o duzină de miliardari între 2018 și 2021, arată The Guardian, inclusiv companiilor deținute de fostul premier ceh Andrej Babiš și de omul de afaceri britanic Sir James Dyson.
Miliardarii au fost „beneficiarii finali” ai celor 3,3 miliarde de euro din ajutoarele agricole din UE pe parcursul perioadei de patru ani, chiar dacă mii de ferme mici au fost închise, potrivit analizei datelor oficiale ale UE.
Printre cei 17 „beneficiari finali” care figurau pe lista bogată a Forbes din 2022 se află Babiš, fostul prim-ministru ceh care a fost achitat în februarie de fraudă care implică subvenții agricole; Dyson, magnatul britanic al aspiratoarelor care a susținut că Marea Britanie ar trebui să părăsească UE și a cărui companie a primit plăți înainte de Brexit; și Guangchang Guo, un investitor chinez care deține clubul de fotbal Wolverhampton Wanderers.
Printre alți beneficiari miliardari ai fondurilor contribuabililor UE este Clemens Tönnies, magnatul german al cărnii care a recunoscut că „a greșit” în privința lui Vladimir Putin în 2022; Anders Holch Povlsen și Kjeld Kirk Kristiansen, producătorul de jucării danez și fost CEO al Lego.
„Este o nebunie”, a spus Benoît Biteau, fermier ecologic francez și europarlamentar pentru Verzi în ultima ședință a parlamentului european. „Marea majoritate a fermierilor se luptă să supraviețuiască de la o zi la alta.”
UE acordă fermierilor o treime din întregul său buget prin politica sa agricolă comună (Cap), care distribuie bani în funcție de suprafața de teren pe care o deține fermierul, mai degrabă decât celor care au nevoie de sprijin.
Pentru a face o estimare optimă, cercetătorii au legat datele despre beneficiarii de subvenții agricole din fiecare stat membru cu o bază de date comercială a companiilor. Lucrând înapoi de la destinatari, ei au identificat oameni care dețineau cel puțin 25% dintr-o companie la fiecare pas al lanțului de proprietate pentru a determina „beneficiarii finali”.
În unele cazuri, cercetătorii nu au reușit să urmărească banii, deoarece acștia au mers către organismele regionale care au redistribuit numerarul.
Analiza a căutat persoana fizică de la sfârșitul lanțurilor de companii, a spus Damir Gojsic, un cercetător al piețelor financiare care e co-semnatar pentru raportul Ceps și a actualizat analiza pentru The Guardian. „În mod ideal, te-ai concentra pe milionari, dar nu există o listă de milionari acolo.”
Gojsic a descoperit că 17 miliardari au primit îndemnizații agricole din UE prin intermediul companiilor pe care le dețineau în întregime sau parțial în perioada de patru ani.
Suma totală de bani primită de miliardari a fost de 3,3 miliarde de euro
Oamenii de știință au criticat „stimulentele perverse” din Cap care împing fermierii să distrugă natura. Ei estimează că 50%-80% din subvențiile UE pentru agricultură sunt destinate agriculturii animale, mai degrabă decât celei de plante care ar fi mai bune pentru sănătatea oamenilor și a planetei.
„Avem nevoie de o tranziție alimentară rapidă pentru un viitor mai sănătos, iar subvențiile sunt cea mai mare pârghie economică pentru schimbare”, a spus Paul Behrens, cercetător privind schimbările globale la Universitatea Leiden, care nu a fost implicat în studiu.
El a spus: „Inegalitatea din Cap este extremă și această lucrare evidențiază din nou cât de mult cei mai bogați proprietari de terenuri continuă să se îmbogățească din subvenții. Deși transparența în Cap s-a îmbunătățit de-a lungul timpului, cantitatea de muncă de detectiv necesară pentru a descoperi cum sunt cheltuiți banii din impozite ai cetățenilor este uimitoare.”