În statistici, numărul cazurilor de insolvenţă este în scădere. Cu toate acestea, tot mai multe firme cu afaceri de peste un milion de euro îşi declară incapacitatea de plată
Potrivit statisticii, numărul firmelor de peste un milion de euro care își declară incapacitatea de plată este în scădere, însă realiatatea din spatele datelor este alta: tot mai multe firme mari își declară insolvența, scria Ziarul Financiar.
„Insolvenţa, «cancerul» de care suferă economia românească, are efecte perverse. Deşi, în statistici, numărul cazurilor de insolvenţă este în scădere, în spatele cifrelor se ascunde o situaţie alarmantă – tot mai multe firme cu afaceri de peste un milion de euro îşi declară incapacitatea de plată. Mai mult chiar, avem de patru ori mai multe firme în insolvenţă decât ţările din jur„, potrivit economiştilor KeysFin.
În primele șase luni ale anului peste 4.500 de societăți au intrat în insolvență, în scădere cu 55,98% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014. Cele mai multe dintre aceste cazuri, 1.076, s-au înregistrat în municipiul București. Pe poziția a doua se află judeţul Bihor, cu 303 companii în insolvenţă (în scădere cu 62,91%), Timiş cu 284 firme (-40,96%) şi Maramureş cu 276 (în creştere cu 10,74%), de altfel singurul judeţ în care numărul insolvenţelor a crescut faţă de anul trecut, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
„Datele statistice arată promiţător, la prima vedere, însă ascund un fenomen alarmant, dat de efectele intrării în vigoare a Codului Insolvenţelor„, se arată într-un comunicat al agenţiei.
„Scăderea incidenţei procedurilor de insolvenţă se înregistrează, într-adevăr, în randul societăţilor comerciale cu o cifra de afaceri sub 100.000 euro, însă, în cazul celor a căror cifra de afaceri depăşeşte 1 milion de euro, incidenta a crescut cu 13% raportat la aceeaşi perioada a anului anterior (170 de societăţi)”, afirmă avocatul de business Diana Deleanu, de la Rovigo.
Ea spune că mulţi oameni de afaceri se feresc de firmele în incapacitate de plată, întrucât se tem că vor fi atraşi la rândul lor în „hora insolvenţelor”.
„Percepţia generală în România este că insolvenţa este pasul sigur către faliment, ceea ce este complet falsă. Dovadă că numărul reorganizărilor de succes din România, deşi încă mic, este în continuă creştere, iar conceptul de acordare a unei noi şanse debitorului onest prin procedura insolvenţei consacră rolul acesteia de ‘umbrelă protectoare„, afirmă analiştii KeysFin.