Citind datele apărute într-un raport prezentat de Comisia Europeană și titlurile din presă, aproape că ne-am bucurat ieri că țara noastră are un preț al benzinei cu 15,6% mai mic față de media europeană, în vreme ce la motorină diferența este de 12,3%.
Printre țările vecine unde prețul carburanților este mai mic se numără Ungaria (1,2 euro/litrul de benzină), Bulgaria (1,66 euro/litrul) și Polonia (1,71 euro/litrul). În țara noastră, prețul unui litru de benzină este 1,72 euro. Datele sunt corecte dar interpretarea lor este ceva mai complexă.
Pentru că deși prețul combustibilului este mai mare în țările din vestul Europei decât în țările din Europa de Est, acesta rămâne mai accesibil locuitorilor din vest. Iar acest lucru se datorează faptului că trebuie luate în considerare venitul mediu și costul vieții în fiecare țară.
Conform tabelului INSEE românii scoteau din buzunar cei mai mulți bani din venituri pentru un plin de benzină. INSEE a calculat costul unui plin de 50 de litri de benzină pentru luna martie 2022 pe cap de locuitor, raportat la venitul mediu lunar într-o țară UE. Reiese că spre exemplu, un plin de 50 de litri de benzină costa 5,3% din venitul mediu lunar în Franța, față de 25% în România și 20% în Bulgaria, deși prețurile pentru combustibil sunt mai mici în România și Bulgaria.
Acesta este motivul pentru care, contrar faptului că datele apărute în raportul prezentat de Comisia Europeană spun că țara noastră ar avea un preț al benzinei cu 15,6% mai mic față de media europeană, săptămâna trecută au avut loc mai multe proteste la benzinăriile din România, în mai multe orașe ale țării. Șoferii sunt nemulțumiți de prețul mare al combustibilului iar participanții au băgat în rezervoare cantități minime de benzină și motorină, blocând astfel pompele.