În jur de 20.000 de locuințe închiriate în sistem Airbnb în România. Măsurile pe care le pregătește Guvernul (VIDEO)

În jur de 20.000 de locuințe închiriate în sistem Airbnb în România. Măsurile pe care le pregătește Guvernul (VIDEO)
Image by Peggy from Pixabay

Există în dezbatere publică un proiect de ordonanță care reglementează închirierile în sistem Airbnb și pe alte platforme online, a declarat consultantul fiscal Veronica Duțu, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Alex Vlădescu.

Veronica Duțu, pe B1 TV, despre măsurile pe care le pregătește Guvernul

„Ministerul Economiei a avut o dezbatere cu Consiliul Consultativ al Turismului și există acum în dezbatere publică un proiect de ordonanță care reglementează aceste închirieri în sistem Airbnb și alte platforme online”, a spus consultantul fiscal.

„În acest moment, cam 9% din piața închirierilor la nivel național se duce pe aceste platforme online de închiriere, care nu sunt, din păcate, gestionate foarte bine de Ministerul Finanțelor și Ministerul Turismului (…), pentru că persoanele care dețin locații care nu sunt hoteluri sau nu sunt declarate la ANAF încasează bani fără să îi declare”, a adăugat Veronica Duțu.

În jur de 20.000 de locuințe închiriate în sistem Airbnb

„În această goană de a aduce bani mulți la bugetul de stat, Ministerul Finanțelor practic încearcă să controleze toate veniturile românilor. Din punctul meu de vedere, este OK să facă treaba asta (…) pentru că persoanele fizice care își închiriază proprietățile la alte persoane fac o concurență neloială hotelurilor și este absolut normal ca toate persoanele care încasează bani să plătească la bugetul de stat taxe. În acest moment, sunt, conform unor studii, în jur de 20.000 de locuințe care sunt închiriate în acest sistem Airbnb”, a continuat Veronica Duțu.

Consultantul fiscal a vorbit și despre măsuri.

Aceste persoane fizice trebuie să obțină un certificat de clasificare atunci când vor să își închirieze apartamentul, pensiunea sau alte proprietăți (…). O altă măsură este obținerea certificatului de clasificare inclusiv pentru persoanele fizice care au activitate de alimentație (…). Este interzisă promovarea serviciilor turistice în mediul online înainte de a obține licența de turism (…). Vor să impună prima dată obținerea licenței ca ulterior să ai posibilitatea să te promovezi.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`