În ciuda creșterii veniturilor, sunt tot mai mulți restanțieri la bănci. Datele BNR

În ciuda creșterii veniturilor, sunt tot mai mulți restanțieri la bănci. Datele BNR
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

În ciuda creșterii veniturilor, numărul restanțierilor la bănci e tot mai mare, arată buletinul lunar comunicat de Banca Națională a României (BNR).

Tot mai mulți restanțieri la bănci

În 2020, primul an de pandemie, erau 160.000 de români cu restanțe de peste 30 de zile la bănci și 20.100 de restanțieri la IFN-uri. Sumele restante erau de circa 18 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro), informează HotNews, care citează datele BNR.

La finele anului trecut, numărul restanțierilor crescuse la 240.000, sumele nerambursate fiind tot de 3,6 miliarde de euro: un miliard de euro – datorii la credite în euro, un miliard – datorii la împrumuturi făcute în lei și 0,6 miliarde – credit în dolari americani sau în alte valute.

Cele mai multe dintre restanțe au peste 90 de zile întârziere sau sunt ajunse deja la „recuperatorii” de datorii. HotNews precizează că restanțele mai mari de 30 de zile înregistrate de persoanele fizice sunt raportate de Biroul de Credit.

Oficial din BNR: Costul vieții îi face pe români să întârzie cu rambursările

„Pandemia a înrăutățit mult lucrurile. Au fost oameni care luaseră credit înainte de pandemie iar apoi și-au pierdut locul de muncă și au început să gâfâie la rambursarea împrumuturilor. (…)

Gospodăriile se luptă cu disperare cu rambursarea creditelor, mai ales că prețurile mâncării, ale facturilor la utilități și costul vieții în general îi fac să întârzie cu rambursările”, au explicat oficiali BNR pentru HotNews.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`