Anul trecut, românii au cheltuit 33,6 miliarde de dolari în magazinele alimentare și 319 milioane de dolari în retailul alimentar online, potrivit unei analize a USDA, citată de Economica.
Românii au alocat în mod tradițional o parte semnificativă din cheltuielile lor lunare pentru alimente. Astfel, anul trecut, consumatorii au lăsat în magazinele alimentare fizice 33,6 miliarde de dolari, cu 46% mai mult decât cu un an în urmă și 319 milioane de dolari în retailul alimentar online, cu 28,8% mai puțin decât în 2022, potrivit unui studiu realizat de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA).
Astfel, valoarea vânzărilor cu amănuntul pentru alimentele procesate a crescut cu 14% în 2023, ajungând la 1,3 miliarde de dolari. Pe de altă parte, substituenții de carne și fructe de mare au fost categoria cu cea mai bună performanță în 2023, vânzările cu amănuntul în valoare crescând cu 15% până la 54,7 milioane de dolari.
Cu toate acestea, datele analizate indică faptul că numărul de produse din coșul mediu a scăzut.
„Inflația și creșterea costurilor de trai au continuat să reprezinte o provocare pentru retailul din România în 2023. Creșterea prețurilor la energie și la utilități și a tuturor prețurilor în general a determinat consumatorii să își adapteze bugetele și să cumpere doar articolele esențiale. Puterea de cumpărare redusă a modelat, de asemenea, comportamentul de cumpărare al consumatorilor care s-au orientat cu precădere către bunuri la ofertă și promoții, reducând astfel cheltuielile per coș. Astfel, în timp ce creșterile de prețuri au condus la o creștere pozitivă a valorii vânzărilor cu amănuntul, acestea au reprezentat o provocare pentru vânzările cu amănuntul în volum”, au menționat analiștii USDA.