Există mai multe categorii de agenți care, conform legislației abia intrată în vigoare, ar trebui să emită bonuri fiscale pentru sumele încasate în plus, scrie Adevărul. Printre cei vizați se mai numără lăutarii, maneliştii, florăresele, menajerele, coafezele, frizerii, dar și preoții
Situația cea mai controversată pare a exista în cazul fețelor bisericești. Biserica Ortodoxă Română a fost în centrul mai multor scandaluri din cauza scutirilor fiscale de care beneficiază și a subvențiilor primite de la stat. Introducerea impozitului pe bacșiș a readus în discuție problema sumelor neimpozitate pe care le câștigă preoții.
„Preoţii sunt obligaţi să taie chitanţă, fie că sunt la mănăstire sau la templu, Biserica este persoană juridică, dar veniturile acesteia nu sunt impozabile“, a afirmat consultatul fiscal Adrian Benţa. Pentru a fi în acord cu legea, preoții ar trebui să le dea enoriașilor bonuri fiscale pentru banii primiți în schimbul oricărei activități prestate, de la diverse taxe anuale, până la pomelnice și acatiste.