Importurile de mâncare din Statele Unite ale Americii au crescut de la 211 milioane dolari. România cumpărat anul trecut din SUA produse în valoare de 70,9 milioane dolari, cu 70,6% mai mult decât în anul anterior.
Statele Unite este unul dintre primii 20 de furnizor de produse alimentare și agricole pentru România. Statul a expediat anul trecut marfă în valoare de 211 milioane dolari, cu 11% mai mult decât în 2022, fiind un nou record din 2019 încoace, potrivit economica.net.
Produsele americane care au fost de interes pentru România sunt făină de soia, care s-a vândut cu 45,9 milioane dolari, preparate alimentare, cu 37,5 milioane dolari, semințele de floarea soarelui, cu peste 19,7 milioane dolari, whisky, cu 15,3 milioane dolari și nuci, cu 13,1 milioane de dolari.
Importurile directe au crescut cu 70,6%, ajungând la 79 de milioane dolari. Acest lucru s-a datorat importurilor de făină de soia care au costat în România 29 de milioane dolari.
Importurile indirecte, care includ produse expediate în cantități mici sau care necesită condiții comerciale mai flexibile, au crescut deficitul comercial României cu 132,2 milioane de dolari în 2023.
Anumite categorii de produse, precum carnea de vită, cartofii, afinele, arahidele, sucurile de fructe și extractele, sunt importate exclusiv sau aproape exclusiv prin intermediul altor state membre ale UE.
Conform raportului USDA, „distribuitorii vest-europeni pot oferi expeditorilor americani volume de vânzări pe care importatorii români nu le pot atinge. Mulți exportatori americani consideră, de asemenea, că este mai eficient să expedieze pur și simplu volume mai mari către centre de distribuție bine stabilite în Europa de Vest și să se bazeze pe aceste canale pentru a aproviziona alte piețe din UE”.
Unii importatori români preferă să colaboreze cu distribuitori europeni, deoarece consideră că este mai convenabil ca aceștia să se ocupe de vămuirea în UE pentru produsele americane. Pentru produsele noi pe piață, unii importatori români aleg să achiziționeze volume mai mici pentru a testa cererea consumatorilor și pentru a crea canale de distribuție.
În 2023, comerțul cu carne de vită din SUA a atins 2,58 milioane de dolari. Carnea de vită ajunge în România în principal prin intermediul Țărilor de Jos, Italiei și Germaniei, datorită flexibilității volumului și cerințelor de licențiere ale UE. Importurile de carne de vită din Statele Unite s-au dublat în ultimii trei ani, pe fondul creșterii cererii.
„Experiența dobândită în urma călătoriilor în străinătate, precum și curiozitatea și nevoia de diversificare a alimentației pot contribui la creșterea cererii. Din cauza producției interne insuficiente, cererea de pește și fructe de mare este acoperită în mare parte de importuri”, conform raportului USDA.
De asemenea, vinul a înregistrat o creștere semnificativă, volumul importurilor triplându-se în trei ani. Majoritatea schimburilor comerciale din SUA se realizează prin alte state membre ale UE. Conform datelor BICO, exporturile de vinuri americane în România au fost evaluate la 317.000 de dolari în 2023, în timp ce datele INS arată o valoare record de 1,2 milioane de dolari.