Mihai Tudose vrea patronii la puşcărie. Un proiect de ordonanță emis de Ministerul Finanțelor pune pe jar opinia publică. Proiectul prevede nici mai mult nici mai puțin decât închisoare de la 1 la 6 ani pentru neplata contribuţiilor sociale şi a unor impozite de către angajatori, informează B1 TV. Proiecte care nu au nicio legătură cu economia de piaţă. O astfel de lege aberantă nu exista nici pe vremea lui Ceauşescu.
”Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata ori, după caz, încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege.
Neplata cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexă constituie infracțiune și atunci când neplata este consecința utilizării acestor sume în alte scopuri”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Printre cele 32 de taxe care intră sub incidenţa actului normativ se numără impozitul pe venitul din salarii, impozitul pe veniturile din pensii şi contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate. Modificarea vine în contextul noilor schimbări fiscale ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Contribuţiile angajatorilor vor fi trecute în sarcina angajatului, dar virarea lor la buget o face tot compania. Neplata contribuțiilor a mai fost considerată infracțiune, dar în 2015 Curtea Constituțională a decis că prevederea este neconstituțională.
Guvernul nu explică însă ce măsuri se vor lua în cazul directorilorcompaniilor de stat sau al celorai firmelor care nu își plătesc în general datoriile.
Un exemplu în acest sens este cazul Realitatea TV care se află de peste șase ani în insolvență și în acest timp nu a plătit nicio taxă la stat, ajungând ca acum să cumuleze datorii de zeci de milioane de euro. Conform ultimului tabel definitiv rectificat/completat al creanţelor, publicat pe data de 2 noiembrie 2015, datoriile societăţii la data deschiderii insolvenţei erau de aproximativ 26 de milioane de euro (117,3 milioane de lei). În prezent, datoriile la bugetele de stat sunt de trei ori mai mari faţă de cele înscrise în tabelul creditorilor. În ultimul an, au crescut cu două milioane de euro.