Domeniul imobiliar a oferit de-a lungul timpului numeroase oportunități de afaceri profitabile pentru antreprenori, dar și pentru persoanele care au sesizat numeroasele oportunități ale acestei piețe.
Cea mai populară variantă rămâne, probabil, înființarea unei agenții imobiliare în sistem de franciză – sau închirierea apartamentelor pe termen scurt sau lung, în funcție de oportunitățile zonei în care este situată locuința, dar și de timpul pe care fiecare persoană îl poate aloca gestionării proprietății.
1. Franciza imobiliară
Prin intermediul unei francize imobiliare beneficiezi de o adevărată afacere la cheie, cu o investiție minimă din partea ta, atunci când alegi o franciză avantajoasă. Te alături din start unui brand puternic, primind un pachet de suport ce îți permite accesul la resurse diverse: în domeniul IT, de marketing (ce îți permit o promovare eficientă), precum și tot suportul necesar pentru a-ți începe afacerea în deplină siguranță.
Fie că vei decide să îți înființezi o agenție imobiliară la Cluj Napoca în regim de franciză sau una din București, interesează-te din timp de întreg pachetul ce ți se va pune la dispoziție, precum și de costurile acestuia. Alegerea francizei imobiliare cu care vei lucra este un pas important către afacerea ta de succes.
2. Agenția imobiliară independentă
O agenție imobiliară independentă este o altă idee de afacere în domeniul imobiliar ce se poate dovedi profitabilă pentru tine. Spre deosebire de achiziția unei francize imobiliare, în acest caz nu vei avea de plătit pentru know how-ul și suportul pentru a-ți începe afacerea, prețul de pornire putând fi mai mic.
Depinde de tine să găsești soluțiile potrivite pentru ca afacerea ta să se dezvolte, să identifici cele mai bune metode de promovare, să îți faci un site de prezentare interesant și să gestionezi cât mai bine partea tehnică. Posibil ca lucrurile să meargă mai greu la început, dar cu determinare, răbdare și multă muncă ai toate șansele să transformi agenția ta într-una profitabilă.
3. Închirierea pe termen lung de apartamente și spații de birouri
Fie că faci acest lucru printr-o firmă sau în calitate de persoană fizică, închirierea de apartamente rămâne una dintre cele mai profitabile și sigure afaceri. Dezavantajul este al capitalului de pornire mare: banii necesari achiziționării unui apartament – sau a avansului, dacă decizi să cumperi locuința de închiriat prin intermediul unui credit bancar.
Lună de lună, vei încasa un venit pentru care nu va trebui să alergi foarte mult – acesta este principalul motiv pentru care închirierea de apartamente este una dintre cele mai populare metode de suplimentare a veniturilor în țara noastră – ce se poate transforma într-un adevărat business atunci când optezi pentru mai multe locații.
4. Închirierea pe termen scurt a unor case, apartamente sau camere
Închirierea pe termen scurt a câștigat în popularitate în ultimii ani, odată cu dezvoltarea site-urilor de profil, dintre care cel mai popular este Airbnb. Spre deosebire de închirierea pe termen lung, această variantă presupune mai multă muncă pentru a gestiona proprietatea. Va trebui să găsești timpul necesar pentru curățenie și pentru a întâmpina oaspeții în cele mai bune condiții, să faci programările și să rămâi la dispoziția oaspeților pe parcursul șederii lor.
Toate acestea consumă timp și necesită o persoană dedicată, avantajul fiind însă al prețului mai mare: dacă tratezi închirierea apartamentului sau chiar a unei camere din apartamentul tău ca pe un business veritabil, punând totul la dispoziția turiștilor, vei avea un grad de ocupare mai mare, putând, în anumite cazuri, să trăiești chiar din sumele rezultate. Evident, poți reinvesti profitul în alte unități locative, ajungând la o afacere profitabilă în domeniul imobiliar prin închirierea pe termen scurt.
Venituri suplimentare în domeniul imobiliar? Da, este posibil!
Dacă nu ai suficienți bani sau timp pentru a cumpăra un apartament sau a porni o agenție imobiliară – în sistem de franciză sau independentă – există astăzi o mulțime de soluții prin care poți investi profitabil în domeniul imobiliar, în funcție de experiența ta și de timpul pe care îl poți aloca pentru a învăța despre investiții în general și despre investițiile în domeniul imobiliar în special. Atenție însă, dacă vorbim despre investiții este important să cunoști foarte bine domeniul și tipul de investiție aleasă – articolul de față nu conține recomandări, trecând doar în revistă variantele pe care le ai în prezent de a investi în imobiliare.
Investițiile prin intermediul fondurilor de investiții imobiliare. Un asemenea fond de investiții este o alternativă foarte bună la investiția clasică imobiliară, pentru care nu ai nevoie de fonduri foarte mari. Poți opta pentru investițiile în fonduri imobiliare de pe piața internă sau internațională: ultimii ani au adus o mai mare deschidere și pentru români, care au acum alternative numeroase, în funcție de preferințe. Poți să mergi direct pe piața internațională, investind într-un REIT sau un fond de investiții imobiliare – companii ce dețin în portofoliu și administrează active imobiliare și conexe (ipoteci, obligațiuni ipotecare, etc). Poți opta și pentru fonduri de investiții imobiliare românești cu expunere pe piața globală. Important este să le cunoști și să investești în funcție de profilul tău de risc și de propria situație.
Investițiile la bursă, în companii ce activează în domeniul imobiliar. Multe dintre companiile imobiliare sunt listate la bursă – atât pe plan local, cât și internațional. Românii pot investi în acestea, ajungând să dețină o mică parte din ele și putând profita în acest sens de creșterea sectorului imobiliar.
Crowdfunding-ul imobiliar. Este o noțiune relativ nouă în Europa, dar care câștigă popularitate – o altă posibilitate de a investi în imobiliare fără a cumpăra proprietăți, pe un sistem este asemănător celui al investițiilor peer to peer. Practic, finanțezi proprietarii care nu au fondurile necesare pentru renovări sau alte proiecte din domeniul construcțiilor, primind în schimb un anumit randament. Există platforme prin intermediul cărora poți realiza aceste investiții, iar randamentele sunt în general destul de mari – pe măsura riscurilor la care te expui.
Acestea sunt afacerile și investițiile în domeniul imobiliar care, în funcție de cunoștințele tale și de gradul de implicare, îți pot aduce profit.
Indiferent că optezi pentru înființarea unei agenții imobiliare în Cluj Napoca, în regim de franciză, pentru cumpărarea de apartamente pe care să le închiriezi în București, pe termen scurt sau lung sau chiar pentru diverse investiții în domeniul imobiliar, nu uita să studiezi cât mai bine domeniul – pentru a face alegeri profitabile și informate.