Hostiuc: Dacă fondurile străine care au preluat controlul Fondului Proprietatea știau de morişca despăgubirilor condusă de Cocoş&company, afacerea deceniului este aruncată în aer

Publicat: 21 09. 2015, 12:08
Foto: Gardianul

Fondurile străine care au preluat controlul Fondului Proprietatea ar fi știut de “morișca despăgubirilor condusă de Cocoș&company”, susține Cristian Hostiuc într-un editorial pentru Ziarul Financiar.

“În 25 ianuarie 2011, Fondul Proprietatea s-a listat la bursă, având ca acţionari Statul, prin Ministerul Finanţelor-40%, câteva fonduri străine de investiţii, printre care Elliott, East Capital sau Cartezian-25%, restul titlurilor aparţinând retailului.

Deci fondurile străine au cumpărat acţiuni de pe piaţa gri, de la cei care au obţinut din partea comisiei de evaluare drepturi de despăgubire.

După listarea la bursă fondurile străine au continuat să cumpere acţiuni pe măsură ce ANRP recunoştea titlurile, iar Ministerul Finanţelor plătea despăgubirile în acţiuni la Fondul Proprietatea”, amintește jurnalistul.

Zilele trecute, Dorin Cocoș, acuzat în Dosarul ANRP – retrocedări ilegale, le-a povestit anchetatorilor, cu nume și sume, cine, cui și cum se dădea șpagă și între ține se împărțeau banii.

Întrebarea este cât au ştiut înainte fondurile străine de investiţii de modul cum unii sau alţii intrau în posesia titlurilor de despăgubire şi apoi a acţiunilor la Fondul Proprietatea, pachete de acţiuni pe care ei apoi le cumpărau?

“Dacă ar fi stat să cumpere de la retail cu sutele de acţiuni pe zi, nu cu milioanele, Elliott nu ar fi ajuns niciodată aşa repede principalul acţionar de la Fondul Poprietatea.

Americanii aveau bani, sute de milioane de dolari de investit, dar aveau nevoie de pachete importante de acţiuni, nu de „fărâmiturile”pe care le deţinea retailul.Pe de altă parte şi cei care intrau în posesia titlurilor de despăgubire, fie legal, fie prin modalitatea lui Cocoş, aveau nevoie ulterior de un comparator, unde” să se descarce.

Cum a ajuns peste noapte un fond american, condus de un miliardar numit Paul Singer, la Fondul Proprietatea, într-o ţară săracă cu un risc ridicat, dar cu politicieni corupţi şi finanţatorii lor foarte bogaţi?”, cum se spune în limbajul bursier”, spune Hostiuc.

Toți spun că România este o țară coruptă, dar fără bani corupția nu poate fi întreținută.

Cine a susținut și susține corupția?

“Elliott a investit în afacerea Fondul Proprietatea 300-400 de milioane de dolari în 2 ani şi în final îşi va face de 4-5 ori banii, la modul cum îşi răscumpără acţiunile acum Fondul Proprietatea sau cum dă dividende”, mai scrie jurnalistul.

 Dar nu numai Elliott a făcut bani din Fondul Proprietatea. 

“Cocoş&company au recunoscut cum au intrat în posesia titlurilor de despăgubire. În acest caz ancheta DNA sau justiţia se poate îndrepta şi împotriva celor care au cumpărat ulterior acţiuni pe piaţa gri sau pe piaţa bursieră în tranzacţii speciale de la Cocoş&company?Cine ştie?Nu toţi cumpărătorii “acţiunilor lui Cocoş&company”şi-au vândut mai departe acţiunile la FondulProprietatea. Încă mai sunt în posesia lor.

Între timp, la finalul lunii aprilie, FondulProprietatea s-a listat la Londra, probabil că fără nici o legătură, Elliott şi alţi investitori străini şi-au transferat o bună parte a acţiunilor de la Bucureşti în GDR-urile FonduluiProprietatea de la Londra. Altă piaţă, altă jurisdicţie”, conchide Cristian Hostiuc.