Scriitorul Horia Roman Patapievici este de părere că deși capitalismul a adus dezvoltare economică, în mediile intelectuale este detestat.
“Ceea ce se întâmplă acum pare a-l confirma pe economistul german Joseph Schumpeter care preconiza că fără vreo revoluție, capitalismul va fi subminat în timp ce multitudinea de îngrădiri impuse de stat și de o opinie publică potrivnică, alimentată de intelectuali. A fost profetic, este de părere Patapievici, potrivit Profit.ro.
„Capitalismul este un fapt major de civilizație”, spune filosoful și eseistul Horia Roman Patapievici.
„Schumpeter era un admirator al capitalismului însă cu realism a văzut care sunt forțele care ar urma să contribuie la dezagregarea acestuia. A intuit lucruri pe care avea să nu le mai vadă, el murind în anul 1950 în America.
În baza prosperității aduse de capitalism, oamenii vor avea o educație mai bună. Vor împărtăși astfel tradiția anticapitalismului existentă la nivelul intelectualității și mediului academic. Patapievici confirmă că se întâmplă ceea ce intuia Schumpeter. (…) Acesta era contextul descris al unei dispariții pe nesimțite a capitalismului. Va veni o etapă istorică, spune Schumpeter, în care, deși nu vom mai fi în capitalism, oamenii nu-și vor da seama de acest lucru. ”, mai scrie sursa citată.
Autorul definește capitalismului drept „operatorul capabil să capteze din societate cunoașterea disparată pentru a o transpune în instituții care să servească binelui public”. În pofida previziunilor pesimiste ale lui Schumpeter, Patapievici consideră că civilizația modernă ar trebui pe mai departe să se agațe de forma de organizare care – chiar dacă nu ne-a adus totdeauna prosperitate, dar ne-a ajutat să fim peste 6 miliarde de oameni pe planetă. „Capitalismul este ceva de care trebuie să fim mândri, după cum trebuie să fim mândri, după cum trebuie să fim mândri de știință și de tehnologie”, a conchis scriitorul.