Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România a solicitat ANRE majorarea tarifelor reglementate pentru populaţie cu 50% de la 1 ianuarie, pentru a-şi acoperi costurile.
Pentru consumatorii casnici, Hidoelectrica livrează acum energia electrică al un preţ mult mai mic decât cel de producţie şi sub cel pentru consumatorii comercial.
Cel mai mare producător de energie din România îşi motivează decizia prin creşterea costurilor de producţie. Totodată, noile contracte prevăd şi livrarea unor cantităţi mai mici de energie din cauza secetei prelungite.
Hidroelectrica propune majorarea preţului energiei livrată către cele 41 de companii cu care are contracte bilaterale şi care expiră între 2015 şi 2018. Scumpirea este valabilă partenerilor din producţie, precum ArcelorMittal sau Alro,dar şi traderilor, precum Energy Holding sau Alpiq.
„La finalul anului se rediscută valoarea de contractare și se introduc elementele noi care apar și se solicită reașezarea unor prețuri”, a declarat directorul general Hidroelectrica, Constantin Trihenea.
Acţionar minoritar la Hidroelectrica, Fondul Proprietatea consideră că această soluţie nu este sustenabilă pe termen lung, ci managementul privat şi privatizarea, fie prin vânzarea pe bursă a unui pachet de acţiuni de 10-15%, fie a unuia majoritar. Acţionarul minoritar al Hidroelectrica consideră că statul român ar putea încasa peste 2 miliarde de euro dacă va scoate pe bursă un pachet minoritar la cea mai mare companie pe care o mai are în portofoliu.
Decizia Camerei de Comerţ şi Industrie a României de a ridica avizul de forţă majoră în cadrul contractului cu Energy Holding va avea efecte directe în buzunarele românilor. Cea mai ieftină energie produsă în ţară va fi vândută la export cu un preţ triplu, iar consumatorilor interni le rămâne doar energia cu costuri de producţie mult mai mari, deci mai scumpă.
„Se creează posibilitatea furnizorilor să se ia cea mai ieftină energie din coșul țării și s-o ducă la export, und prețurile sunt de trei ori mai mari decât valorificarea în interior, dar obligă România să înlocuiască această cantitate cu cea mai scumpă energie, adică energia pe gaze.Adică vom plăti de trei ori mai mult aceeași cantitate de energie electrică”, a spus președintele Comisiei de industrii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu.