Guvernul are în ședința de Guvern de joi, în primă lectură, un proiect prin care îi împiedică pe șefii instituțiilor de stat să mai emită acte administrative pentru creșterea salariilor din sectorul public, potrivit G4Media.ro.
Primul articol al proiectului prevede că șefii de instituții nu vor mai raporta ca arierate, ci ca plăți restante drepturile de natură salarială stabilite prin acte administrative, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare: „Instituțiile publice nu raportează în categoria arierate eventualele drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de către conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare precum și contribuțiile acestora, sumele respective raportându-se în categoria plăți restante”.
Celălalt articol stipulează că șefii de instituții nu vor mai putea majora salariile bugetarilor prin acte administrative: „Conducătorii instituțiilor publice nu mai pot emite acte administrative prin care să stabilească drepturi de natură salarială suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare, având drept scop egalizarea drepturilor de natură salarială ale personalului angajat, cu excepția situațiilor în care prin acte normative specifice se reglementează altfel”.
La începutul ședinței de Guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu i-a îndemnat pe miniștri „să își prioritizeze proiectele”.
„Pentru că ne apucăm de construcția bugetului pe 2024, rog toți miniștrii să își prioritizeze proiectele. Nu vom renunța la niciun proiect important – de exemplu, programul Masă caldă pentru școli, pe care noi l-am extins în acest an, trebuie să continue și o rog pe doamna ministru al Educației să dimensioneze corect pentru 2024 acest program esențial mai ales pentru copiii din zonele vulnerabile”, a mai spus premierul.