Guvernul vrea să înlocuiască majorarea redevențelor petroliere cu o taxă pe profitul obținut din exploatare

Guvernul vrea să înlocuiască majorarea redevențelor petroliere cu o taxă pe profitul obținut din exploatare
Foto: bzc.ro

Actualele cote de redevențe petroliere sunt valabile pana la 31 decembrie 2014, după cum prevede Legea 555/2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Petrom. Totuși, Guvernul a evitat până acum să pună în dezbatere publică un proiect privind noul sistem de redevențe petroliere. Potrivit informațiilor deținute de HotNews.ro, în luna decembrie, cu puțin timp înainte de aplicare, va fi aprobat un proiect de ordonanță de urgență care prevede aplicarea unei taxe pe profitul obținut din exploatare, în loc de redevențe. Astfel, OMV Petrom, de exemplu, ar urma să nu mai plătească redevențe, ci o taxă pe profitul din exploatare. De asemenea, Guvernul va renunța la alte taxe in vigoare, aplicate companiilor petroliere.

Mai exact, companiile petroliere vor fi exceptate de la taxa specială de 0,5% din venituri pentru exploatarea resurselor minerale, taxa care se aplica din februarie 2013. De asemenea, se renunță la taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obținute de producătorii de gaze în urma liberalizarii prețurilor.

Companiile petroliere vor mai fi exceptate și de la plata taxei 1% din valoarea construcțiilor speciale aplicate în cazul sondelor din Marea Neagră. Anul acesta, taxa pe construcții speciale a fost de 1,5%, însă de anul viitor se reduce la 1%, existând și niște excepții, cum ar fi construcțiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagră.

Inițiatorul proiectului de Ordonanță de Urgență este Ministerul Finanțelor, fiind elaborat de un grup de lucru interministerial.

Companiile care produc petrol si gaze naturale plătesc în prezent redevențe cuprinse 3,5% și 13,5% din producție, în funcție de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Actualele cote sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, regăsindu-se și în contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV. Cotele au fost stabilite, inițial, în 2002 prin OUG 47/2002, după care, în 2004, au fost fixate prin actuala lege a petrolului, Legea 238/2004.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)